Брюксел обмисля дали да започне разследване за държавната помощ при

...
Брюксел обмисля дали да започне разследване за държавната помощ при
Коментари Харесай

ЕК се чуди дали да разследва медиен конгломерат в Унгария

Брюксел обмисля дали да стартира следствие за държавната помощ при финансовата поддръжка от унгарското държавно управление за неотдавна образуван медиен конгломерат, Централноевропейска фондация за пресата и медиите (KESMA на унгарски).
Фондацията, която има тесни връзки с партията ФИДЕС на премиера Виктор Орбан , беше основана през ноември 2018 година с обединяването на стотици маджарски проправителствени телевизионни, радио, печатни и онлайн медии. Тя е освободена от разпоредбите за унгарските медии или разпоредбите за конкуренция след заповед, подписана от Орбан.
Брюксел удостовери в четвъртък, че преглежда случая: " Комисията получи тъжби за държавна помощ по отношение на финансирането на унгарската радио- и телевизионна система. Нашата оценка продължава в сходство с нашите общоприети процедури. "
Опозиционните партии съществено възразяват против конгломерата, чието основаване беше възприето като стъпка на ФИДЕС да понижи медийния плурализъм в Унгария, съобщи БГНЕС.
Бенедек Явор, маджарски евродепутат от Зелените съобщи: „ Злоупотребата с фондове на Европейски Съюз оказа помощ за построяването на фондация KESMA в Унгария. Комисията би трябвало да употребява съществуващите си пълномощия, изключително във връзка с политиката на конкуренция, с цел да се опълчи на противозаконната държавна помощ и концентрацията на медиите. Без медийния плурализъм няма никакъв действителен късмет да се победи ФИДЕС на избори. “
Сега Комисията би трябвало да реши дали да открие публична инспекция против Унгария.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР