Брюксел. Няма дата за преговори за страната - това е

...
Брюксел. Няма дата за преговори за страната - това е
Коментари Харесай

„Канал 5“ : ЕС прие решението за старната – ще се върнат на въпроса през октомври

Брюксел. Няма дата за договаряния за страната - това е епилогът на двудневната среща на външните министри на Европейски Съюз в Люксембург, а заключенията са, че страните-членки ще се върнат на въпроса за започване на договаряния с Македония през октомври, написа македонският ефирен „ Канал 5 “ .
Македония остава в чакалнята на Европейския съюз най-малко до есента. Страните членки не преодоляха дълбоките разделения във връзка с началото на договарянията с Македония. Следобед министрите на външните работи одобриха заключението, че въпросът за датата ще бъде прегледан през октомври и за Македония, и за Албания, без даже да изпрати явен сигнал какъв завършек би могло да се чака тогава.
„ Предвид лимитираното време и значимостта на въпроса, Съветът ще се върне, с цел да реализира ясно и значително решение допустимо най-скоро и не по-късно от октомври 2019 година, се споделя в последната версия на заключението за Северна Македония, което показа еврокомисарят Йоханес Хан.
Източници от Брюксел настояват, че планът за решения в границите на 24 часа е претърпял няколко промени - от позитивни, през непосредствени до основни, и че третият и най-лош вид е бил - никакво споменаване на период за разглеждане на въпроса. Още преди формалната конференция неприятната вест беше обявена от унгарския външен министър Питър Сиярто, който направи остри забележки към западните страни, като ги уточни като основни спирачки за Македония и Албания.
„ Нямаше физически или правни спънки, с цел да не се вземе решение за започване на договаряния с Албания и Северна Македония. Решението е срамно и е тактическа игра, с цел да се отсрочи оповестяването на пакета за разширение. Не става дума за неналичието на време, а за неналичието на политическа воля. Липсата на решение за започване на договаряния с Албания и Северна Македония опонира на ползите на Съюза и Унгария, сподели Петър Сиярто, външен министър на Унгария.
За страдание по въпроса не е реализиран огромен прогрес. Сега даже броят на страните, които имат избрани запаси, може да се е нараснал.
Макар и към момента неофициални, най-скептични във връзка с договаряния с Македония са били Франция и Холандия. Не е ясно дали предизвестието на Кипър, което заплашва с несъгласие върху всяко бъдещо разширение, в случай че Брюксел не изостри реториката към турските сондажни действия в Средиземно море, е повлияло на решението на министрите.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР