Брюксел наложи глоби за общо 344 млн. евро заради участие

...
Брюксел наложи глоби за общо 344 млн. евро заради участие
Коментари Харесай

Брюксел наложи глоба от 344 млн. евро за банков картел

Брюксел наложи санкции за общо 344 млн. евро поради присъединяване на банки в картел за валутна търговия. Санкциите се постановат на Barclays, RBS, HSBC и Credit Suisse. В хода на производството бе открито, че търговци от UBS също са взели участие в споразумението, само че Европейската комисия се съгласи да понижи санкцията на швейцарската банка до нула, откакто тя непринудено се разгласи за съдействие с регулаторните органи.

" Сговорното държание на петте банки подкопа интегритета на финансовия бранш за сметка на европейската стопанска система и потребителите ", съобщи заместник-председателят на комисията Маргрете Вестагер.

Проучването разкри, че търговците, отговарящи за спотови валутните покупко-продажби с главните валути, настоящи от името на английските и швейцарските банки, са координирали своите търговски тактики.

Комисията съобщи, че търговците в банките от време на време са координирали дейностите си посредством онлайн чат, наименуван " Sterling Lads " - по името на английската валута.

Понякога в тази група трейдъри, за които се допуска, че са противници, се съгласявали да се отдръпват, с цел да не се намесват в покупко-продажбите един на различен, изкривявайки пазара.

С тези санкции завърши третата част от следствието, което се организира от 2013 година и вследствие на което през 2019 година към този момент бяха наложени санкции в размер на повече от един милиард евро.

" Решенията ни за картели... изпращат ясно обръщение, че Комисията остава ангажирана с обезпечаването на постоянен и конкурентен финансов бранш, който е от значително значение за вложенията и растежа ", съобщи Вестагер.

Европейската комисия е главният регулатор на конкуренцията в 27-членния блок.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР