Брюксел иска да противопостави на конкуренцията от Азия и САЩ

...
Брюксел иска да противопостави на конкуренцията от Азия и САЩ
Коментари Харесай

Европа взима спешни мерки, за да настигне Азия и САЩ

Брюксел желае да опълчи на конкуренцията от Азия и Съединени американски щати с единен европейски производител на акумулатори, основан по модела на самолетостроителната компания „ Еърбъс” (Airbus).

Най-важният и скъпоструващ детайл на електрическия автомобил е акумулаторната батерия. От нея зависи цената на транспортното средство и продължителността на пробега без презареждане. И не са единствено електрическите автомобили. Батериите към този момент се употребяват при съвсем всички типове електрически устройства - от портативни компютри до бормашини. Те са главен детайл и от бъдещите електроснабдителни мрежи, основани единствено на сила от възобновими източници.

Електромобилите отделят по-малко CO2 от дизелите, даже когато се зареждат от най-мръсния ток

Tesla регистрира рекордните $619,4 млн. загуба за тримесечие

Учени сътвориха акумулатори с асфалт

На този декор Европа се оказа изцяло неподготвена за тази бързо набираща скорост технология, написа „ Дойче веле” (Deutsche Welle).

Батерии за европейските индустриални колоси се създават основно в Азия – в Япония (Panasonic), в Китай (BYD), в Южна Корея (LG, Samsung).

В Съединени американски щати производителят на електрически автомобили „ Тесла” (Tesla) към този момент е подготвен с първия стадий на своята „ гигафабрика” , която строи в пустинята Невада взаимно с „ Панасоник” и след прекосяването към планова мощ през 2020 година би трябвало да създава 500 000 акумулатори годишно.

Това значи, че европейката автомобилна индустрия, която бързо усилва производството на електрически автомобили, няма да създава най-главния им и най-скъпоструващ детайл, а ще го купува от снабдители на своите съперници като се отхвърля от най-важното звено във веригата за основаване на добавена стойност и попада според от вноса.

Такава обстановка е неприемлива съгласно зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович.

Той показва прогноза, съгласно която годишният размер на пазара на акумулатори единствено за електрически автомобили през 2025 година ще доближи към 250 милиарда евро, а производството им ще сътвори 4-5 млн. нови работни места.

Затова в този момент в Брюксел незабавно се приготвя индустриална тактика за основаване на европейски холдинг за произвеждане на акумулаторни акумулатори.

Конкретният проект би трябвало да е подготвен до февруари 2018 година Това беше оповестено от Шефчович на 11 октомври в Брюксел след заседание с представители на 40 европейски автомобилостроители, химически и софтуерни компании, измежду които бяха „ Рено” (Renault), „ Даймлер” (Daimler), „ BASF”, „ Тотал” (Total), „ Сименс” (Siemens).

Идеята на Шефчович е да се сътвори европейска компания по образеца на авиокосмическия тръст „ Еърбъс”, построен през последните две десетилетия на XX в. от обединяването на самолетостроителни предприятия от Франция, Германия, Испания и Англия, които си дават сметка, че сами няма да могат да се конкурират с американската корпорация „ Боинг” (Boeing).

Шефчович не изключва Брюксел да даде на страните членки на Европейски Съюз право да поддържат участниците в бъдещото сдружение с държавни дотации. Става дума за вложения за милиарди в научни и конструкторски разработки, както и в разгръщането на самото произвеждане.

Идеята обаче не се поддържа от всички производители на коли. Представителят на „ Бе Ем Ве” (BMW) Макс-Мортен Боргман заяви, че сега компанията купува акумулатори за своите електрически автомобили в Азия (Samsung), а добавената стойност се подсигурява от създадената в Европа електроника, която контролира работата на батериите и системите им за изстудяване.

„ Засега нашата тактика е оправдана и сега не виждаме учредения да я променяме”, акцентира Боргман.

Най-големият производителна коли в Европа – „ Фолксваген”(Volkswagen), разгласи производството на електрически автомобили за съществено направление в развиването си , само че по въпроса за батериите още се колебае. Той също е клиент на „ Самсунг”, само че през 2018 година ще стартира пробно произвеждане на дребни партиди лични акумулатори в завода си в Залцгитер, провинция Долна Саксония.

Концернът разгласи за своя цел през 2025 година 25-30% от създадените коли да са с електрически мотори. Това значи, че групата „ Фолксваген” ще се нуждае годишно от 2-3 млн. акумулатори, за производството на които ще трябват не една, а няколко заводи.

Очевиден интерес към концепцията на Шефчович демонстрира „ Даймлер”. Нещо повече, в град Каменц в Източна Германия в дъщерното дружество „ Акумотив” (Accumotive) към този момент работи фабрика за произвеждане на литиеви акумулатори, а през май 2017 стартира построяването на втора на стойност 500 млн. евро.

Потенциалът на европейския пазар е във фокуса и на задграничните вложители . Южнокорейската компания „ LG” към този момент строи в Полша, край Вроцлав най-големия в Европа цех за произвеждане на 100 000 акумулатори годишно, който ще влезе в употреба през 2018 година

Ситуацията в действителност припомня края на 60-те години на предишния век. Тогава към този момент беше ясно, че европейските самолетни компании няма да останат без самолети. Въпросът беше само в това дали в бъдеще ще летят на американски „ Боинг” или ще съумеят да закупят машини „ Ербъс”, проектирани и издигнати в Европа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР