Брюксел иска да противопостави на конкуренцията от Азия и САЩ

...
Брюксел иска да противопостави на конкуренцията от Азия и САЩ
Коментари Харесай

EС създава „акумулаторен съюз” за ерата на електромобилите


Брюксел желае да опълчи на конкуренцията от Азия и Съединени американски щати единен европейски производител на батерии, основан по модела на самолетостроителната компания Airbus.

Коя е най-важната и най-сложна част в автомобила? Точно по този начин – моторът. Но единствено, в случай че става дума за коли с мотори с вътрешно горене.

Електрическите мотори по структура са по-опростени и се състоят от доста по-малко елементи. Затова най-важният и скъпоструващ детайл на електрическия автомобил е акумулаторната батерия. От нея зависи цената на транспортното средство и продължителността на пробега без презареждане.

[b]Марош Шефчович не желае да отстъпи пазар за 250 милиарда евро[/b]

В Европа, само че най-много в Германия, има отколешни обичаи в автомобилостроенето. Но европейците се оказаха неподготвени за започващия международен взрив на електрическите автомобили. Батерии за тях се създават основно в Азия – в Япония (Panasonic), в Китай (BYD), в Южна Корея (LG, Samsung). И в Съединени американски щати.

Там производителят на електрически автомобили Tesla към този момент е подготвен с първия стадий на гигантската „ Гига фабрика ”, която се строи в пустинята Невада взаимно с „ Панасоник ” и след прекосяването към планова мощ през 2020 година би трябвало да създава 500 000 батерии годишно.

Това значи, че европейката автомобилна индустрия, която бързо усилва производството на електрически автомобили, няма да създава най-главния им и най-скъпоструващ детайл, а ще го купува от снабдители на своите съперници като се отхвърля от най-важното звено във веригата за основаване на добавена стойност и попада според от отвъдокеански производители.

Такава обстановка е неприемлива, считат в Европейската комисия. „ Не съм податлив да правя отстъпка на съперниците този прелъстителен пазар ”, декларира зам.-председателят на Европейска комисия по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович. Той акцентира прогнозата, съгласно която годишният размер на пазара на батерии за електрически автомобили през 2025 ще бъде от порядъка на 250 милиарда евро, а производството им ще сътвори 4-5 млн. нови работни места.

[b]Обединена европейска компания по образеца на Airbus[/b]

Затова в този момент в Брюксел се приготвя „ индустриална тактика ” за основаване на европейско обединяване за произвеждане на акумулаторни акумулатори.

Конкретният проект би трябвало да е подготвен до февруари 2018. Това беше оповестено от Шефчович на 11 октомври в Брюксел след заседание с представители на 40 европейски автомобилостроители, химически и софтуерни компании, измежду които бяха Renault, Daimler, BASF, Total, Siemens.
 EС основава „ акумулаторен съюз ” за ерата на електрическите автомобили EС основава „ акумулаторен съюз ” за ерата на електрическите автомобили / БГНЕС
Идеята на Шефчович е да се сътвори европейска компания по образеца на аерокосмическия тръст Airbus, основан през последните две десетилетия на 20 в. от обединяването на самолетостроителни предприятия от Франция, Германия, Испания и Англия, които си дали сметка, че сами няма да могат да се конкурират с американската корпорация Boeing.

Зам.-председателят на Европейска комисия не изключва Брюксел да даде на страните членки на Европейски Съюз право да поддържат участниците в бъдещия „ акумулаторен съюз ” с държавни дотации.

За задачата този алианс може да получи статут на план от общоевропейски интерес (IPCEI). Става дума за вложения за милиарди в научни и конструкторски разработки, както и в разгръщането на самото произвеждане и може да се окаже, че поради огромните опасности частни вложители не могат да съберат задоволително средства.

[b]BMW е срещу, а Фолксваген се колебае[/b]

Още повече, концепцията за „ акумулаторен Ербъс ” в Германия да вземем за пример, към този момент не се поддържа от всички производители на коли. Представителят на BMW Group Макс-Мортен Боргман в отговор на въпрос на „ Дойче Веле ” заяви, че сега компанията купува акумулатори за своите електрически автомобили в Азия (от „ Самсунг ”), а добавената стойност се подсигурява от създадената към този момент и в Европа електроника, която контролира работата на акумулаторите или системите им за изстудяване.

„ Засега нашата тактика е оправдана и сега не виждаме учредения да я променяме ”, акцентира събеседникът.

Най-големият производителна коли в Европа – „ Фолксваген ”, разгласи производството на електрически автомобили за съществено направление в развиването си, само че по въпроса за батериите още се колебае. Сега ги купува от „ Самсунг ”, само че през 2018 ще стартира пробно произвеждане на дребни партиди лични батерии в завода си в Залцгитер, провинция Долна Саксония, с цел да може по-късно да реши има ли смисъл да минава независимо към серийно произвеждане.

Концернът разгласи за своя цел през 2025 година 25-30 % от създадените коли да са с електрически мотори. Това значи, че групата „ Фолксваген ” ще се нуждае годишно от 2-3 млн. акумулатори, за производството на които ще трябват не една, а няколко заводи.

Съвсем ясно е, че построяването им повече не трябва да се отсрочва. Затова концернът би трябвало да е заинтересуван от европейски „ съюз на батериите ” и в действителност към този момент дава сигнали в този смисъл.

[b]Вече се строят фабрики в Източна Германия и в Полша[/b]

Очевиден интерес към този алианс демонстрира компанията Daimler. И тя няма да се причисли към него с празни ръце. В град Каменц в Източна Германия в дъщерното дружество Accumotive към този момент работи фабрика за произвеждане на литиеви акумулатори, а през май 2017 стартира построяването на втори цех на стойност 500 млн. евро, който би трябвало през лятото на 2018 да стартира да доставя батерии за електрически автомобили марка Mercedes-Benz и Smart.
 EС основава „ акумулаторен съюз ” за ерата на електрическите автомобили EС основава „ акумулаторен съюз ” за ерата на електрическите автомобили / БГНЕС
На тържествената гала по полагането на главния камък участва и канцлерът Ангела Меркел. Предишното немско държавно управление приветства концепцията за основаване на европейски „ акумулаторен съюз ” разчитайки неговият теоретичен и индустриален център да бъде точно Германия. Сега, след септемврийските избори за Бундестаг, Меркел сглобява държавно управление с нови съдружни сътрудници, по тази причина формален Берлин се въздържа от съответни изказвания, още повече – от финансово обвързване.

Но е доста евентуално новата немска държавна коалиция, в случай че бъде основана до края на година или до началото на идната година, да поддържа с думи и каузи концепцията на Шефчович. Във всеки случай, европейската автомобилна индустрия няма да остане без акумулатори за електрическите автомобили си.

Южнокорейската компания към този момент строи в Полша, край Вроцлав най-големия в Европа цех за произвеждане на 100 000 акумулатори годишно, който ще влезе в употреба през 2018.

Ситуацията в действителност припомня края на 60-те години на предишния век.

Тогава към този момент беше ясно, че европейските самолетни компании няма да останат без самолети. Въпросът беше само в това дали в бъдеще ще летят на американски „ Боинги ” или ще съумеят да закупят машини „ Ербъс ”, проектирани и издигнати в Европа. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР