Брюксел иска да попречи на изкуствения интелект да размива границите

...
Брюксел иска да попречи на изкуствения интелект да размива границите
Коментари Харесай

ЕК настоява за етикет на съдържанието „Създадено от AI“

Брюксел желае да попречи на изкуствения разсъдък да размива границите сред обстоятелства и измислици. В тази връзка през днешния ден изиска от фирмите за първи път да измислят етикет, посредством който да се разпознават текстове и изображения, генерирани от AI, за битка с дезинформацията.

Днес вицепрезидентът на Комисията по въпросите на полезностите и прозрачността Вера Йоурова и комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон се срещат с представители на към 40 организации, които са подписали Кодекса на Европейски Съюз за битка с дезинформацията. Те включват Microsoft, Гугъл, Meta, TikTok, Twitch и по-малки компании, само че не и Twitter, който скоро го напусна.

Изискването е фирмите, внедряващи генеративни AI принадлежности, като ChatGPT и Bard, с капацитет да генерират дезинформация, да маркират основаното от ботовете наличие. Европейска комисия изисква измененията като част от напъните за битка с подправените вести.

Представен в края на предходната година от OpenAI, ChatGPT се трансформира в най-бързо разрастващото се потребителско приложение в историята и сложи началото на конкуренция измежду софтуерните компании да пуснат на пазара генеративни AI артикули.

Загрижеността обаче нараства по отношение на евентуалната корист с технологията и опцията тя да се употребява за произвеждане на доста повече дезинформация от преди. Дори от някои държавни управления.

Пример за такива подправени изображения бяха тези на папата и известни политици, носещи палто на Balenciaga, които станаха известни по-рано тази година. Това явно ги изплаши – и в този момент политиците желаят да етикетират такива дълбоки имитации.

The boys in Brooklyn could only hope for this level of drip pic.twitter.com/MiqkcLQ8Bd
— Nikita S (@singareddynm) March 25, 2023

Подписалите страни, които интегрират генеративен AI в своите услуги, като Bingchat за Microsoft и Bard за Гугъл, би трябвало да изградят нужните гаранции, че тези услуги не могат да бъдат употребявани от злонамерени участници за генериране на дезинформация “, сподели Йоурова на конференция.

Компаниите ще би трябвало да вкарат технология за различаване на такова наличие и ясно да го етикетират за потребителите.

Компании като Гугъл, Microsoft и Meta Platforms, които са се включили към Практическия кодекс на Европейски Съюз за справяне с дезинформацията, би трябвало да рапортуват за защитните ограничения, въведени за справяне с това през юли, сподели Йоурова.

Тя предизвести Twitter, който напусна Кодекса предходната седмица, да чака повече регулаторен надзор.

С напускането на Кодекса Twitter притегли доста внимание и неговите дейности и сходство със законодателството на Европейски Съюз ще бъдат тествани пламенно и незабавно “, сподели Йоурова.

Това, към този момент, няма да е наложително, като се има поради, че ще бъде част от доброволния Кодекс, добавя Politico. Въпреки това Комисията има за цел да направи кодекса използван, като го включи като кодекс на държание в Закона за цифровите услуги (DSA). Задълженията за етикетиране на наличие с изкуствен интелект може също да влязат в Закона за изкуствения разсъдък по време на договаряния сред страните от Европейски Съюз, Народното събрание и Комисията, съгласно информацията.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР