Брюксел, 19 май 2022 г. – „Войната не трябва да

...
Брюксел, 19 май 2022 г. – „Войната не трябва да
Коментари Харесай

Иво Христов в ЕП: Войната не трябва да е повод за енергийно самоубийство на Европа


Брюксел, 19 май 2022 година – „ Войната не би трябвало да е мотив за енергийно самоубийство на Европа. Обявихме отвод от съветския газ, а в този момент търсим механизми по какъв начин да заобиколим личните си заявления, с цел да се впишем в новите схеми за разплащане.”

Това съобщи в изявлението си по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Брюксел Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал (S&D).

Евродепутатите организираха спор на тематика „ Планът REPowerEU: Европейска взаимност и енергийна сигурност в подтекста на нахлуването на Русия в Украйна и неотдавнашното прекъсване на доставките на газ за Полша и за България “, в границите на който бе показана и формалната позиция на Европейската комисия.

„ България е измежду най-зависимите от съветския газ страни, която се отхвърли от съветските доставки. За своя сметка. Към момента ние поносим загуби от това, че се придържаме към европейската тактика. А може би от личната си доверчивост “, сподели още Иво Христов.

По думите му, идеологизирането на Зелената договорка би трябвало да отстъпи място на реализма.

„ Безотговорно е да повтаряме мантрата за атома и газа като преходни енергоизточници, до момента в който понижаваме градуса на топлата вода и ограничаваме времето за душа на жителите “, счита Христов.

Енергийната самостоятелност е заблуда. Ние заменяме една взаимозависимост с друга. Обричаме стопанските системи си на скъпи първични материали. Нужен ни е мир, би трябвало изпитание към мир, конкурентни цени, надеждни снабдители и съюзна политика в закупуването на газ. Нужна ни е взаимност на дело, а не на думи “, приключи изявлението си българският евродепутат.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР