БРЮКСЕЛ — Италия се бави сега с последната точка от

...
БРЮКСЕЛ — Италия се бави сега с последната точка от
Коментари Харесай

Италия се бави с миграционната реформа

БРЮКСЕЛ — Италия се бави в този момент с последната точка от водещата миграционна промяна на Европейски Съюз — откакто Германия се съгласи на дълго чакан компромис, съобщи “POLITICO ”.

По време на среща на министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз, Рим с непредвиден ход в последната минута отсрочи решение по отношение на по този начин наречения спешен правилник, сривайки очакванията за реализиране на съглашение до края на деня.

Върховният представител на Европейски Съюз по вътрешните работи Илва Йохансон подсигурява, че посланиците на Европейски Съюз ще подпишат съглашението в идващите дни.

„ Много сме покрай намирането на окончателното решение след няколко дни “, сподели Йохансон на конференция в Брюксел след срещата с испанския вътрешен министър Фернандо Гранде-Марласка Гомес.

“Подробностите могат да бъдат прецезирани ”

Това съобщи министърът от Испания, която сега е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, като повтори, че се надява да бъде приключен общият метод през идващите дни.

След съвсем 10 години несполучливи опити за промяна, пробив по този въпрос би проправил пътя за съглашение за промяна на политиката на Европейски Съюз в региона на убежището преди европейските избори през юни.

 Италия миграция Снимка: БГНЕС/EPA/ALESSANDRO DI MARCO

„ Италия не сподели не… тя просто изиска време “, съобщи италианският външен министър Антонио Таяни, говорейки на конференция в Берлин дружно с немския си сътрудник Аналена Бербок. Таяни добави, че е належащо повече време, “за да се прегледа наличието на това предложение от правна позиция ”.

Министрите на срещата в четвъртък се заеха да реализират политическо съглашение, макар че нямаше гласоподаване в дневния ред.

По-рано денем лявоцентристкото държавно управление на Германия отдръпна ветото си върху договорката, улеснявайки постигането на съглашение по отношение на спешния правилник, който разказва в детайли по какъв начин граничните страни на Европейски Съюз се оправят с хората, търсещи леговище по време на пикове в миграцията.

Зелените, които принадлежат към немската ръководеща коалиция, в началото желаеха освобождението на малолетните от гранични инспекции и се опълчиха на опитите за ограничение на правата на мигрантите по време на рецесия.

„ Днес ще приемем този компромис “, сподели министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фейзер пред сътрудниците си вътрешни министри от Европейски Съюз по време на обществена сесия в Брюксел сутринта.

Отпадането на ветото на Германия значи, че механически договорката би трябвало да има задоволително гласове, с цел да бъде призната. Но трима дипломати, на които им е предоставена анонимност, с цел да приказват свободно, обявиха, че без Рим на борда всяко съглашение е политически невероятно. Италия неотдавна стана очевидец на нови огромни напори от идващи мигранти от Северна Африка през Средиземно море.

По-специално Италия се опълчи на по-меките формулировки по отношение на задачите за избавяне на мигранти, които бяха добавени към последния план на съглашението, забелязан от POLITICO, съгласно същите двама дипломати.

Подобни неправителствени организации са бодил в очите на дясното държавно управление на Италия, което е в спор с Берлин по отношение на финансирането на немското държавно управление на филантропични избавителни задачи край италианския бряг.

Министрите от Европейски Съюз са изправени пред възходящ напън да одобрят договорка на фона на възходящия брой мигранти, идващи в Италия и преди европейските избори следващата година. Миналата седмица Европейският парламент блокира диалозите по основни досиета от пакта за миграцията на Европейски Съюз, в това число регламента за рецесията, в опит да принуди страните членки да го одобрят допустимо най-скоро.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР