Брутният вътрешен продукт (БВП) на Швейцария е нараснал с 3,7

...
Брутният вътрешен продукт (БВП) на Швейцария е нараснал с 3,7
Коментари Харесай

Швейцария с икономически растеж от 3,7% през 2021 година

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Швейцария е повишен с 3,7 на 100 през 2021 година след спада с 2,4 на 100 през 2020 година, като швейцарската стопанска система е надвишила предпандемичното си ниво още през лятото, сочат предварителни данни на министерството на стопанската система, представени от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Растежът обаче се е забавил през четвъртото тримесечие до 0,3 на 100 под въздействието на разновидността Омикрон, след напредък от 1,9 % през предходните три месеца (коригирани към покачване данни).

Икономическото ведомство отбелязва обаче, че Омикрон е попречил на стопанската система по-малко от предходните талази от Ковид-19.

Забавянето през последното тримесечие е засегнало най-много хотелиерството и ресторантьорството (-2,9 на 100 по отношение на предходните три месеца). Подемът е забавил ритъм и в транспортния бранш и връзките, както и в областта на изкуствата, спектаклите и развлекателните действия.

Търговията бележи лек напредък от 0,4 на 100, подкрепян от търговията на дребно (+4 процента) през тримесечието, включващо коледните и новогодишните празници, поради засиленото търсене на храни, домакинско съоръжение и електроника.

Силно са намалели обаче покупките на коли на фона на забавянето на доставките. Намалели са и разноските за пътувания и хранене на ресторант.

Частното ползване е със слаб напредък от 0,3 % през последното тримесечие. Разходите на държавните администрации обаче са нарастнали с 1 % поради ограниченията в поддръжка на стопанската система.

След стесняване през третото тримесечие, вложенията в съоръжение са се нараснали с 2,4 % през последните три месеца на предходната година.

През 2020 година швейцарската стопанска система устоя по-добре на шока от пандемията в съпоставяне със прилежащите страни, най-много с помощта на фармацевтичната си индустрия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР