Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се е свил с

...
Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се е свил с
Коментари Харесай

Икономиката на САЩ с най-голям спад от 1946 година

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Съединени американски щати се е свил с 3,5 на 100 през 2020 година, което е най-силният стопански спад от 74 години, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Икономиката на страната понесе тежък удар след експлоадирането на епидемията от ковид преди 10 месеца, което докара до дълбока криза и загуба на десетки милиони работни места, напомня Асошиейтед прес.

Динамиката на Брутният вътрешен продукт внезапно се е забавила до напредък от 4 на 100 през тримесечието октомври-декември след рекордния скок от 33,4 на 100 за тримесечието юли-септември, сочат данните на министерството на търговията. През интервала април-юни пък бе регистриран рекорден срив от 33,4 на 100 след спада от 5 на 100 на годишна основа през първото тримесечие на предходната година. Хиляди бизнеси бяха затворени, а близо 10 милиона души към момента са без работа на фона на пандемията, която лиши живота на над 400 000 американци.

Пандемията от ковид постави завършек на най-дългия интервал на напредък на американската стопанска система, траял близо 11 години.

Свиването на стопанска система през 2020 година е първото от 2009 година, когато Брутният вътрешен продукт се намали с 2,5 на 100 и е най-силното от срутва с 11,6 на 100 през 1946 година, когато американската стопанска система е разтърсена от Втората международна война. В исторически проект най-тежък удар е регистриран през 1932 година, когато в разгара на Голямата меланхолия Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати се свива с 12,9 на 100, сочат данните, стигащи обратно до 1930 година.

Публикуваните през днешния ден числа са първата от три оценки за динамичността през предишното тримесечие и ще бъдат обновени два път през идните седмици.

Перспективите за 2021 година остават неразбираеми. Икономисти предизвестяват, че стабилно възобновяване евентуално няма да се следи, до момента в който имунизациите против COVID-19 не бъдат необятно публикувани в цялата страна, а държавното управление не задейства избавителни ограничения в цялата стопанска система - развой, който може да отнеме месеци.

Президентът Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в показа оздравителен проект за 1,9 трлн. $ и може да употребява днешните данни, с цел да убеди някои конгресмени, съгласно които това е прекомерно огромна сума след отпуснатите едвам в края на декември спомагателни 900 млн. $ в помощ на стопанската система, отбелязва Ройтерс.

През 2019 година най-голямата международна стопанска система набъбна с 2,2 на 100.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР