Бруталното, рекордно лято на Финикс току-що достигна още един ужасен етап

...
Още един рекорд падна в епицентъра на екстремните метеорологични условия
Коментари Харесай

Още един рекорд падна в епицентъра на екстремните метеорологични условия във Финикс това лято, но този прави повече от това да подхранва топлината – това е знак за много по-разпространен проблем, развиващ се в югозапада.

Финикс преживява най-сухото си начало на лятото, след като не регистрира измерими валежи в понеделник, нов рекорд за последното начало на мусоните в региона в града.

Тревожният нов етап е емблематичен за много по-голям проблем в югозапада, който разчита на мусоните за голяма част от дъжда. Мусоните – които се срещат на няколко континента – са сезонни промени в посоката на вятъра, които пренасят влага в региона. Северноамериканският мусон осигурява части от югозапада от 40 до 75% от годишните си валежи, но много градове в региона изостават с 50 до 80% от средните количества валежи от 15 юни, когато обикновено започва мусонът.

Тази липса на валежи през критичен период от годината в продължение на седмици засили изключителната топлина в региона и разширяващата се суша.

Река Колорадо тече под моста Mike O Река Колорадо тече под моста Mike O'Callaghan--Pat Tillman Memorial Bridge надолу по течението от язовира Хувър на 3 април 2023 г. Уил Ланцони/CNN

Части от Финикс са имали дъжд през два дни през юли, но тъй като не е паднал в официалната станция за отчитане на града, той не се брои към градските записи. Само 30 до 40% от района на метрото във Финикс е изпитал дъжд, каза Алекс Йънг, метеоролог от Националната метеорологична служба във Финикс. Този валеж беше слаб, според данните на NWS, възлизащ само на между 0,1 и 0,2 инча през двата дни. Тези общи валежи представляват най-много 10 до 25% от това, което обикновено пада през юли, и са се случили само в малка част от отпечатъка на града.

А проблемите на Финикс с валежите нарастват много преди нормалното начало на мусоните, показват данните на NWS.

Нищо повече от следа от дъжд не е регистрирано в официалната станция за отчитане на града от 22 март. Понеделник отбеляза 145 последователни дни без измерими валежи, което допълнително затвърждава втората най-дълга суха ивица в историята на Финикс. Най-дългият регистриран сух участък за Финикс е 160 дни и се е случил преди повече от 60 години от 29 декември 1971 г. до 6 юни 1972 г.

Финикс не е единственият град, който пропуска повечето си мусонни валежи. Флагстаф, Аризона, е регистрирал около 30% от типичните си валежи от началото на сезона на мусоните, а Албакърки, Ню Мексико, е видял само около 20%.

Минималните валежи доведоха до необичайна сухота и суша в най-малко 95% от Ню Мексико и 85% от Аризона, отчете американският монитор за засушаване миналата седмица.

Колко дълго ще продължи сухото заклинание на Финикс зависи от назряващата буря по-късно тази седмица в части от югозапада, включително източна и централна Аризона. Има шанс Финикс да получи валежи в даден момент в петък или събота, което означава, че 160-дневният рекорд може да не бъде счупен.

Как сухото време води до опасни горещини

Липсата на валежи увеличава горещините през това лято още повече.

Слънчевото греене на суха земя обикновено води до по-високи температури, тъй като никоя от слънчевата енергия не се използва за изпаряване на влагата и повече от нея може да се преобразува в топлина. Облачното покритие също може да има значително влияние, тъй като влияе върху това колко слънце достига земята.

Добавете няколко купола с интензивна топлина и множество рекорди паднаха във Финикс това лято. Финикс имаше не само най-горещия месец в историята през юли, но и най-горещият месец, регистриран някога за който и да е град в САЩ.

Градът претърпя рекордните 31 последователни дни от 30 юни до 30 юли, когато високите температури достигнаха или надхвърлиха 110 градуса. Финикс е имал 43 дни досега тази година, когато температурите са достигнали или надхвърлили 110 градуса, само 10 дни зад рекорда за всички времена от 2022 г. от 53 дни.

Доставчик на грижи за тревата носи покривало за глава за защита от слънце във Финикс на 24 юли. Доставчик на грижи за трева носи покривало за глава за защита от слънце във Финикс на 24 юли. Марио Тама/Гети изображения

И топлината не е спряла да спре, след като слънцето залезе. Phoenix регистрира 27 дни с ниски температури от или над 90 градуса тази година, което е само един ден по-малко от рекорда от 28 дни, поставен през 2020 г.

Ниските температури в най-горещата част на лятото са склонни да се движат от ниските до средните 80 градуса, но един ден през юли постави рекорд за всички времена, когато температурите не успяха да паднат под 97 градуса.

Когато топлината не намалява през нощта, тя може бързо да стане опасна – особено за тези без надежден достъп до климатик. Средно нощите се затоплят по-бързо от дните в по-голямата част от САЩ в резултат на климатичната криза.

Най-малко 147 смъртни случая се дължат на екстремни горещини през 2023 г., като повечето от докладваните смъртни случаи са в Аризона. Към началото на август повече от 100 души са загинали поради горещини само в Аризона.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР