Бруталното нахлуване на президента Путин в Украйна причинява смърт и

...
Бруталното нахлуване на президента Путин в Украйна причинява смърт и
Коментари Харесай

Страните от НАТО активират планове за повишена готовност, България – под въпрос

„ Бруталното навлизане на президента Путин в Украйна предизвиква гибел и опустошения всеки ден; то шокира света; и разклати интернационалния ред ", съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на конференция по отношение на изключителната среща на министрите на защитата на страните от алианса.

Генералният секретар очерта и бързата реакция на НАТО за отбрана на всички съдружници, в това число с задействани проекти за защита и нараснала подготвеност.

„ В момента стотици хиляди сили в целия Алианс са в нараснала подготвеност, 100 хиляди американски военнослужещи в Европа и към 40 000 военнослужещи под директното командване на НАТО, най-вече в източната част на Алианса, подкрепени от военновъздушни и военноморски сили, както и от противовъздушна защита. Всичко това изпраща недвусмислено обръщение: нахлуване против един съдружник ще бъде посрещнато с съдбоносен отговор от целия Алианс ", сподели той.

Утре по време на срещата на военните министри се чака да се обсъдят редица съответни ограничения за подсилване на сигурността на съдружниците в дълготраен проект. Генералният секретар съобщи, че това би могло да включва „ доста повече сили в източната част на Алианса ", както и доста увеличение на разполагането на военновъздушни и военноморски сили, засилена противовъздушна и противоракетна защита, засилена киберзащита и повече и по-мащабни учения. Той акцентира, че това ще изисква доста нарастване на вложенията в защитата, и приветства напъните на съдружниците, които към този момент са оповестили нарастване.

В утрешната среща ще вземат участие украинският министър на защитата, както и Грузия, Финландия, Швеция и Европейският съюз.

Бившият боен министър военачалник Аню Ангелов съобщи, че самолетите МиГ-29 и тяхното въоръжение е остаряло и не може да си взаимодейства с Военновъздушни сили на останалите страни от Северноатлантическия алианс. Именно затова страната ни би трябвало да потърси помощ от съюзническите страни.   

Според него е нужна непосредствена подготовка на страната ни за присъединяване в провеждането на противовъздушна и противоракетна интервенция на НАТО за отбрана на източния фланг. Такава подготовка се организира от всички страни – Румъния, Полша, балтийските страни и даже Словакия, само че не и от България.

„ Прави усещане, че само България желае съюзнически самолети единствено във връзка с Air Policing, а не да се подготвим за такава интервенция при възможното повишаване на напрежението. България не може да остане настрани. Някои считат, че България е врата на Балканите за Русия, само че прекомерно необятна врата “, акцентира ген. Ангелов.

Той съобщи, че държавното управление на Кирил Петков не подхваща стъпки в тази посока, тъй като в ръководещата коалиция има една партия, която е срещу глобите и срещу каквито и да било съюзнически сили на наша територия, която съобщи, че в случай че проф. Тодор Тагарев стане министър на защитата, ще напусне обединението. Ген. Ангелов дефинира тази партия като „ пропутинска и защитаваща непознати ползи “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР