Брутална схема за търговия с гробни места е разкрита в

...
Брутална схема за търговия с гробни места е разкрита в
Коментари Харесай

Брутална схема за търговия с гробни места! Шефът на софийските гробища разкри – стига до 20 хил. за гроб

Брутална скица за търговия с гробни места е разкрита в Централните софийски гробища. Цената на един гроб е стигала до 20 000 лв., заяви краткотрайният шеф на „ Гробищни паркове “ Румен Димитров на конференция в Столичната община. Димитров е сезирал прокуратурата за нарушавания в гробищните паркове в София. 190 души са на щат в общинското сдружение, 35 са освободени, а на тяхно място са назначени нови чиновници.

Всички обстоятелства към разкритията са предадени през днешния ден на прокуратурата, заяви той.

Днешният ден е краят на промоцията на търговията с кости, камъни и кръв. Заварихме тиня до коляно, притеснителна за жителите конюнктура, рекетиране на жители, търговия с камъни, която е огромен проблем, защото дневно се получават десетки тъжби. Това съобщи Димитров.

Установена е търговия с гробни места, опакована през преместване на костите на покойници от дребни обитаеми места в България, придобивайки места в гробищните паркове на София за продажба. Дори са изравяни урните на кремирани хора и са вземани гробни места за продажба и препродажба, заяви Димитров.

 

 Брутална скица за търговия с гробни места! Шефът на софийските гробища разкри - стигат до 20 хиляди за гроб Снимка: БГНЕС

Цената на гробно място на Централните софийски гробища е в десетки пъти повече, в сравнение с тази, която по разпоредба се заплаща към Столичната община, изясни Димитров.

„ Става въпрос за стотици такива случаи, подали сме сигнали за десетки ”, изясни той.

Той е поел ангажимент пред кмета на София Васил Терзиев да разкрие проблемите в деветте гробищни парка на града и да предложи решения. Димитров е на този пост от средата на януари и от този момент прави инспекции.

Той се оплака, че непрекъснато е заплашван, само че не уточни съответно от кого.

Каза, че съзнателно няма да посочва имена на забъркани в „ незаконната група “, която работила, тъй като липсвала защита.

„ Също по този начин липсват 2 км ограда “, очерта проблемите на софийските гробища, които са с обща повърхност 2900 дка.

В разкритата скица са взели участие чиновници на общинското дружество „ Гробищни паркове “, посочи Димитров за „ Дневник “. Те към този момент са уволнени, общо 35 души, някои от тях дисциплинарно.

Схемата:

Първо се написа заявление до гробищната администрация, че гражданин на София желае да се реалокират тленните остатъци на негов непосредствен, заровен в далечно село, в софийско гробище, тъй като желае да уважава постоянно гроба му.

Най-често лицата са от село Биково (Сливенско) и заявката е със „ трогателен текст, който е идентичен “, по думите му, във всички писма с сходно искане.

„ Лицето получава позволение за преместването и костите сякаш се препогребват в авансово отчуждено гробно място и то в красивата зона на Централните софийски гробища. Дава се и право да се купи за безконечни времена мястото против 570 лв. “, изясни Димитров.

В идващ миг се намира човек, който в действителност търси гробно място за собствен непосредствен. На него му се преотстъпва мястото пред нотариус против много по-сериозна сума.

„ Моята информация е, че когато са липсвали места в Централните софийски гробища, едно гробно място е стигало до 20 хиляди лв.. В момента са към 10 хиляди, само че скоро отново ще има дефицит тук-там и още веднъж може да скочат “, сподели шефът.

Друг метод за противозаконна продажба е на така наречен санитарни алеи в гробищните паркове.

Това са наложителни празни зони, оставени сред алеите и гробовете. Престъпна група е разграфявала тези санитарни пространства на нови гробни места и ги е продавала.

„ Издадох заповед повече да не се продават гробни места в санитарни алеи “, съобщи Димитров.

Той прикани за нормативни промени, които първо да бъдат съществено разисквани на публични полемики.

Трета скица е да се заличават имоти с от дълго време заровен мъртвец, като се маха надгробната плоча и мястото се показва за свободно.

Това се позволява от настоящата Наредба за погребално-обредната активност в Столичната община, призната през 2017 година Ако при приключването на осмата година от погребението околните на покойника не платят законна такса за идващите 15 години, шефът на гробищата или районният кмет могат да дават мястото за ново заравяне, като останките на заровения се препогребват в същия гроб.

Схемата с скрито изтриване на по-стари и неподдържани гробни места не би могла да съществува, в случай че се води строга отчетност и ясна карта на гробнищния парк. Вероятно и по тази причина е „ поддържан “ тенденциозен безпорядък в документите.

„ Решението на казуса е в цялостно снимане на гробищните паркове, по-късно изцяло въвеждане на данните, които съществуват и цифровизация “, счита Димитров.

Общинското дружество „ Гробищни паркове ” не е комерсиално сдружение и не е основано за облага. Липсата на съответна защита разрешава да се провеждат едни хора в незаконна група. Престъпната група си има началник. На всички, които обществено са си разрешили да го създадат, са им заведени по няколко производства, сподели Димитров.

Той е краткотрайно назначен на поста до провеждането на конкурс, в който съобщи, че ще взе участие.

 

Източник – БГНЕС, Дневник

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Крими & Темида

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР