Брутален побой в Стара Загора. Жертвата е Васил Щонов –

...
Брутален побой в Стара Загора. Жертвата е Васил Щонов –
Коментари Харесай

Брутален побой в Стара Загора над шефа на „Марица – Изток 3“ Васил Щонов, а МВР крие

Брутален побой в Стара Загора. Жертвата е Васил Щонов – изпълнителният шеф на Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица – Изток 3 ”. Тя е известна като една от двете американски централи. Васил Щонов е и брат на водещата Неделя Щонова, която сега е звезда в „ Денсинг Старс “.

Инцидентът се разиграва в кръчмата „ Кавали ”, където като охранител е работил Георги Николаев Георгиев – Жоро Касапина. Именно той накълца с макетно ножче Дебора

Всичко се случило точно на Нова година на празненството на енергетиците от Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица – Изток 3. Министерство на вътрешните работи обаче и до през днешния ден мълчи по отношение на побоя. 

Твърди се, че 51-годишният някогашен министър на стопанската система и енергетиката в кабинета на Георги Близнашки прекалил с алкохола. Стигнало се до скандал с гардовете. А по-късно почнал и побоят. Той е запечатан от охранителни камери, само че управата на заведението прозорливо е изтрила записите.

През май 2021 година Кирил Петков, който по това време беше длъжностен министър на стопанската система набута Васил Щонов в надзора на единствения държавен трезор – Българската банка за развиване. През декември 2022 година той беше изхвърлен.

Само преди месец пък Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица – Изток 3 “, спря работа, откакто НЕК към този момент не изкупува ток ѝ на преференциални цени

Причината бе, че договорът сред ТЕЦ-а и НЕК изтече на 20 февруари. Срокът му беше 15 години.  Тогава изпълнителния шеф Васил Щонов твърдеше, че прекъсването е краткотрайно.

„ На този стадий няма да има съкращения на служащи и чиновници. По-голямата част от тях ще се занимават с поддръжка, с ремонт на централата и подготовката ѝ за време, в което цените на електрическата енергия ще са по-добри “, съобщи той.

Ала това се оказа неистина. Вече е планувано всеобщо съкращения на една трета от служащите, т.е., към 160 индивида, като те ще получат сред 6 и 12 месечни заплати, вместо обещаните 20. След това ще бъдат регистрирани на борсата на труда, където, съгласно стажа си, ще вземат в продължение на до една година 60 % от досегашните си приходи.

Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 3 “ бе платен и осъвременен през 2009 година от листната на лондонската борса компания „ КонтурГлобал “, която подписа 15-годишен контракт с НЕК за изкупуване на творби от нея ток. Самата НЕК държи 27% от централата. През 2022 година „ КонтурГлобал “ продаде каузи си на фонда KKR, който е акционер в „ Юнайтед груп “ – притежателят на „ Виваком “.

Източник: Narod

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР