Брус Гробелар е един от най-големите вратари в историята на

...
Брус Гробелар е един от най-големите вратари в историята на
Коментари Харесай

Спортни хроники: Легендарният вратар на Ливърпул, който стана убиец по време на войната

Брус Гробелар е един от най-големите вратари в историята на Ливърпул. Обичан от последователите, с богата кариера в Англия и с редица титли на сметката си, в това число 6 шампионски трофеи на Висшата лига с отбора от „ Анфийлд “ и завоюван КЕШ през 1984 година

Дълго време това беше непозната част от живота на южноафриканеца и почитателите научиха за нея, едвам след негови самопризнания пред британската преса преди няколко години.

„ След като отнемеш човешки живот, към този момент не си същият. Носиш последствията цялостен живот, мен към момента ме побиват тръпки като си спомня “, споделя 62-годишният Гробелар, който игра в Ливърпул цели 14 години и записа над 600 мача, с цел да влезе в челната десетка по изиграни дуели за клуба.

Той е роден в Южна Африка, само че е израснал в Зимбабве, още когато страната носи името Родезия.

Гробелар воювал в Родезийската война на страната на държавното управление, формирано най-вече от бели, против разбунтувалото се радикално население.

По време на сраженията Брус бил още юноша и станал очевидец на гибелта на трима свои другари, до момента в който той самият бил заставен да убива и контузията от случилото се не му дава мира и до момента.

“Щом се върна вкъщи или срещна остарели другари, спомените се връщат ”, споделя великият вратар пред „ Би Би Си “. „ В Африка приятелите доста обичат да разискват тематиката, само че не и аз. До 2-3 седмици, откакто сме обсъждали войната, аз се събуждам всяка нощ, облян в студена пот, и трептя “.

„ Постоянно благодаря на футбола за това, че ме избави. Не физически, а душевен. Ако не беше играта, щях да съм в тежка меланхолия, през войната се постановяваше да умъртвявам. Впоследствие футболът беше единственото, което ме разсейваше “, продължава разтърсващия си роман Брус Гробелар.

Погледнах го, пулсът биеше в ушите ми и първото нещо, което трябваше да направя, беше да натисна спусъка и да се прикрия. Усетих облекчение, че съм го прострелял преди той да простреля мен ”.

Футболистът минава през ужаса, по-късно прави трансфер в Канада и заиграва за Ванкувър Уайткапс, а първият му тим в Англия е Крю Аликзандра, където се подвизава чартърен.

„ Имахме мач против Йорк Сити и аз излязох да затоплям, а нашият треньор взе да клати обезверено глава. Питах го какъв е казусът, а той ми изясни, че доста значими хора пристигнали да ме гледат, само че щом съм излязъл да затоплям с чадър, те станали и си тръгнали. А тогава валеше в действителност доста мощно и не желаех да се мокря преди мача “.

Тази загрявка с чадър въпреки всичко не стопира вратаря по пътя му към „ Анфийлд “ и след година той става състезател на Ливърпул.

– „ Хилзбъро “ и „ Хейзел “.

Финалът на КЕШ през 1985 година сред Ливърпул и Ювентус се трансформира в призрачен сън с 39 починали фенове след конфликт сред агитките и сриване на стена на стадиона.

Брус Гробелар споделя, че тогава на „ Хейзел “ намерил два заровени ножа в дребното наказателно поле, когато излязъл на терена. За него не било извънредно да играе пред враждебна аудитория и през годините от трибуните към него са летели стрелички за дартс, монети, топки за билярд и дори картофи с ножчета от бръснач в тях.

Случаят е от 1994 година и беше публикуван от английския таблоид „ Сън “, който се беше сдобил с уличаваща видеокасета.

Съдът в последна сметка оправда Гробелар и до през днешния ден той отхвърля обвиняванията, само че признава, че казусът е унищожил неговата кариера и брак: „ От началото до края лиши шест години, а след това още шест, до момента в който и бракът ми завърши. Така че обвиняването ми лиши общо 12 години от живота “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР