Брукс Уолш не се е съмнявал дали синдромът на възбуден

...
Брукс Уолш не се е съмнявал дали синдромът на възбуден
Коментари Харесай

Лекарите изоставят диагнозата „развълнуван делириум“, използвана за оправдаване на смъртните случаи след полицейски арест. Така или иначе може да продължи да съществува.

Брукс Уолш не се е съмнявал дали „ синдромът на възбуден делириум “ е законна здравна диагноза преди нашумелите полицейски убийства на Илайджа Макклейн в Колорадо през 2019 година и Джордж Флойд в Минесота през 2019 година 2020 година

Лекарят по незабавна помощ в Бриджпорт, Кънектикът, беше осведомен с термина от лекуването на пациенти, които бяха толкоз мощно възбудени и борбени, че се нуждаеха от медикаменти единствено с цел да бъдат оценени.

Но това даде му пауза, когато възбуденият делириум — а не тактиката за задържане, употребена при ареста на служители на реда — беше упоменат като вероятен фактор за гибелта на тези двама чернокожи мъже. Тогава Уолш прегледа по-отблизо документа за позицията на Американския лицей по незабавни лекари от 2009 година по отношение на възбудения делириум, на който той и други лекари са разчитали за лекуване на такива пациенти, след което реши, че би трябвало да се направи нещо.

Американската здравна асоциация и Американската психиатрична асоциация към този момент не признават възбудения делириум като законно здравно положение. Един от последните медицински съпротивители, Националната асоциация на правосъдните лекари, отхвърли възбудения делириум като причина за гибел тази година.

Но Американският лицей на лекарите по незабавна помощ, здравното общество, представляващо Уолш, и повече от 36 000 други лекари, към момента не беше дезавуирал отчета си, който придаваше огромна част от легитимността на възбудения делириум - до този месец. На 12 октомври групата утвърди резолюция, на която Уолш е съавтор, за отдръпване на Бялата книга от 2009 година за възбудения делириум, премахвайки единствения останал формален медицински дирек на поддръжка за доктрина, която макар че се основава най-вече на дискредитирани проучвания и расови пристрастия, изигра основна роля в освобождението на полицията от виновност за смъртни случаи в ареста.

„ Това е участието на ACEP, което споделя, че признаваме, че това е неверно “, сподели София Спадафоре, незабавен доктор в болница Mount Sinai в Ню Йорк. „ И в този момент, като организация, би трябвало да се съобразим с нашата история и да се опитаме да компенсираме някои от грешките, които бяха позволени, и да изправим част от вредите, които причинихме. “

Гласуването донесе някои реабилитация на Вердел и Уилям Халек, чийто наследник Шелдън умря през 2015 година, откакто беше напръскан с пипер, шокиран с електрошок и арестуван. Семейството от Юта загуби гражданското си дело против полицейски чиновници в Хонолулу, чиито юристи твърдяха, че 38-годишният някогашен военновъздушен чиновник на националната армия на Хаваите е изпитал възбуден делириум. Гледането по какъв начин специалисти по защитата разказват техния наследник като виновен за личната му гибел беше трудно, споделиха родителите му.

„ Бяхме прави от самото начало “, сподели Вердел Халек в отговор на гласуването на ACEP. „ Сега нашите очаквания са, че терминът в никакъв случай повече не може да бъде употребен за причиняване на болежка и страдалчество на друго семейство в преследването им на правдивост. “

И инерцията се натрупва. Точно преди гласуването Калифорния стана първият щат, който забрани възбудения делириум като диагноза и причина за гибел в свидетелства за гибел, отчети от аутопсии и полицейски отчети, както и в цивилен правосъдни производства.

Поддръжници на Резолюцията на незабавните лекари се надява, че такова отказване на термина ще докара до по-добро образование и по-голяма отчетност на парамедиците и полицията, когато взаимодействат с хора в психологични рецесии.

Но е малко евентуално гласуването на лекарите да повлияе на предишното непозволена гибел и наказателни каузи против полицията. И остава неразбираемо дали отводът от документа от 2009 година ще попречи на юристите на отбраната в бъдещи каузи да употребяват сходни концепции за обвинение на жертвите – единствено с различна терминология.

„ Това повлия фрапантно на живота ни “

Преди близо 14 години 50-годишният Патрик Бърнс умря, откакто помощник-шерифът го върза и шокира няколко пъти с електрошокови удари в окръг Сангамон, Илинойс, съгласно правосъдни документи. Съдебният доктор заключи, че формалната причина за гибелта е възбуден делириум.

Тази диагноза при гибелта на Бърнс спъна делото на фамилията против окръжните чиновници, което приключи със съглашение за $40 000 през 2015 година, сподели Ричард Бърнс, един от Братята на Патрик. Етикетът също оказа помощ на органите на реда да основат визия за него като за човек, който е „ отвън надзор “, което унищожи репутацията на брат му, сподели Ричард. „ Тази картина е вградена върху това кой беше брат ми и това не е истината. “

Терминът „ възбуден делириум “ датира от десетилетия, само че в никакъв случай не е бил подсилен от строги научни проучвания. Все отново терминът се резервира, защото някои от неговите ранни откриватели печелеха пари за свидетелстване като експертни очевидци в случаи, включващи правоохранителните органи и компанията, в този момент наречена Axon Enterprises, която създава електрошоковия револвер Taser.

Теорията допуска, че възбудените, хората в делириум умираха не тъй като са били шокирани със зашеметяващи револвери, арестувани със задушителни хватки или държани с лице надолу, с цел да не могат да дишат, а заради това необяснимо здравно положение, което може да докара до неочаквана гибел.

Финансирането от Taser International, бившето име на компанията на Axon, спонсорира някои от проучванията, формиращи основата на бялата книга на ACEP, подкрепяща теорията за възбудения делириум, съгласно следствие на Ройтерс от 2017 година Специалната група от 19 души, която изготви документа от 2009 година, включваше трима души, които предоставиха платени свидетелства или направиха консултантска работа за Taser, откри този отчет. KFF Health News повика осем от членовете на работната група, само че никой не се съгласи на изявленията. Ръководителите на Axon не дадоха отговор на позвънявания или имейли с искане за коментар по отношение на бялата книга.

Този документ на ACEP разказва пациенти с възбуден делириум като притежаващи свръхчовешка мощ, неподатливи на болежка, проявяващи нападателно държание и издаващи гърлени звуци. За Уолш и други лекари, които стоят зад натиска да се отхвърли диагнозата, тези описания отразяват вековни расистки тропи на черните мъже като по-силни от белите мъже или скотски. Неправилното разбиране, че чернокожите усещат по-малко болежка, продължава да съществува в актуалната медицина и е довело до разлики в лекуването на болката.

Наистина, възбуденият делириум се цитира по-често в случаи, включващи цветнокожи. Според публикация в Virginia Law Review минимум 56% от смъртните случаи при полицейско задържане от 2010 година до 2020 година, дължащи се на възбуден делириум, са включвали чернокожи и латиноамерикански жертви. Прегледите на смъртни случаи, приписвани на възбуден делириум, също откриха, че в по-голямата си част те са настъпили, когато хората са били ограничавани.

И въпреки всичко престижът на уважаваната лекарска група и нейният документ за позицията помогнаха да се циментира различна причина за гибелта, която твърдяха бранителите на полицията в съда. И в този момент евентуално е прекомерно късно за фамилиите, които са изгубили каузи въз основа на възбудена отбрана от делириум. Дори и с отричането на ACEP, съдилищата може да не са склонни да възобновят решените случаи, сподели Джим Дейви, юрист по цивилен права във Филаделфия.

През юни, единствено месеци откакто Националната асоциация на правосъдните лекари реши, че възбуденият делириум към този момент не би трябвало бъде посочен като причина за гибелта, окръжният следовател трансформира формалния метод на гибел на Патрик Бърнс на ликвидиране. Съдебният доктор заключи, че той е получил мозъчно увреждане заради липса на О2, откакто е бил арестуван по стомах, а не от възбуден делириум.

Но прокурорът на щата Илинойс отхвърли да повдигне нови обвинявания против заместниците за гибелта на Бърнс.

„ Това е освен това от злополучна история “, сподели Ричард Бърнс. „ Това се отрази фрапантно на живота ни. “

Расовото равнопоставеност провокира смяна

На политическа конференция на Американската здравна асоциация през 2020 година студенти по медицина, подтикнати от расовото равнопоставяне след намесата на полицията гибелта на Флойд и доста други вкара поредност от резолюции по отношение на битката с расизма в медицината, в това число една против възбудения делириум. Но незабавните лекари, които също принадлежат към тази по-широка група лекари, възразиха.

„ Те се считат за специалисти по наличието по въпроса и по тази причина мисля, че ни беше мъчно да се преборим с някои от тези контрааргументи по това време ", сподели Рохан Хазанчи, ординатор и откривател в Центъра за опазване на здравето и човешки права на FXB към Харвардския университет.

Лекарите по незабавна помощ посещават пациенти с възбуденост и делириум по-често от клиницистите в други специалности направете и наблюдавайте незабавни медицински техници и парамедици, които срещат такива лица отвън болница.

AMA реши да изследва въпроса. Неговият следващ отчет твърдо застана на страната на студентите по медицина и през 2021 година делегатите на AMA излязоха с остро наказание на възбудения делириум като клинична диагноза.

Но ACEP, който съставлява най-вече бяла компетентност, се забави адресиране на своя проблематичен документ. Вместо това през 2021 година групата пусна ново политическо изказване, употребявайки термина „ хиперактивен делириум “, като сподели, че насоките не са предопределени като актуализация или опровергаване на документа.

Джефри Гудлоу, доктор по незабавна помощ в Тулса, Оклахома и един от създателите на изказването за политиката за 2021 година сподели, че ACEP не желае да издаде изказване, без да даде клиничен документ, който да помогне на лекарите да се ориентират. И защото работната група искаше да се концентрира върху клиничните съображения, сподели той, тя избягваше да се занимава с „ разчувствуван делириум “, който беше обект на рецензия.

„ Използваше се по неклинични способи, които никой в никакъв случай не е схванал мислех, че ще бъде ", сподели той. „ Понякога се превръщаше във възпламенителна точка сред правоприлагащите органи и общността като цяло. “

Тази пролет групата излезе с изказване, в което се споделя, че към този момент не разпознава възбудения делириум като диагноза, само че спря да отдръпна 2009 година Бяла хартия. И до гласуването този месец той не беше подхванал никакви стъпки, с цел да предотврати потреблението на името и декларацията му от политиката от бранители, защитаващи полицията в правосъдни каузи, включващи смъртни случаи в ареста.

Гудлоу, който в този момент ръководи Съветът на ACEP сподели, че за ACEP е мъчно да наблюдава обособени правосъдни каузи и какво споделят специалистите, изключително в случай че не са членове на ACEP.

„ Не можем да подсигуряваме по какъв начин немедицинските експерти употребяват документ, който е предопределени да осведомят и насочват медицинските грижи ", сподели той. „ Надявам се, че те ще продължат да разпознават главното предопределение на документа и ще бъдат доста щателни за отбягване на неправилно цитиране или погрешно характеризиране на това, за което служи този документ. “

Възникват нови условия

The Останалите бранители на термина упорстват, че възбуденият делириум е действително положение, което излага на риск пациентите, лекарите и лицата, оказващи първа помощ.

Един от съавторите на бялата книга от 2009 година, Дебора Маш, пенсиониран професор по неврология в университета в Маями, отхвърли изявление, само че написа в имейл, че работната група, написала бялата книга, включва някои от най-уважаваните водачи на мисълта в незабавната медицина по това време, които се стремят да предложат най-хубави практики за лекуване на пациенти с такива признаци.

Оттогава, сподели тя, „ възбраната за използването на „ терминът “ се наложи измежду придвижването против полицията. “

Маш свидетелства за възбуден делириум като специалист очевидец на отбраната по непозволени искове за гибел, заведени против Axon за потреблението на неговите Tasers.

Някои юристи, които завеждат каузи за гибел в ареста от името на фамилии, считат, че анулацията на ACEP ще помогне да се унищожи огромна полицейска отбрана тактичност.

„ Това има голямо въздействие върху бъдещите каузи, тъй като бялата книга беше главното средство за опити за легитимиране на възбудения делириум “, сподели Джулия Шеруин, юрист по цивилен права, който съставлява фамилията на Марио Гонзалес, който умря при полицейски арест в Калифорния през 2021 година

Но изкореняването на термина „ възбуден делириум “ може да не спре полицията да се пробва да употребява теорията зад него, с цел да оправдае гибелта на обвинени в ареста: Minneapolis Star-Tribune заяви предходната година, че образование за полицейското ръководство на Минеаполис, което е взело участие в гибелта на Флойд, е употребило PowerPoint слайдове с думите „ възбуден делириум “, зачеркнати и сменени с термина „ тежка възбуденост с комплициране (делириум) “.

Клинични документи от ACEP и други организации разказват една и съща група от признаци в друго време като хиперактивен делириум, възбуден делириум или сърдечен арест, обвързван със задържане. Адвокатите на отбраната могат да аргументират същата идея, употребявайки тези термини, или да разчитат на други медицински положения, с цел да обяснят гибелта, а не на потреблението на мощ от чиновници на правоприлагащите органи.

„ Толкова е елементарно за тях, откакто аргументът за възбудения делириум е отритнат, с цел да употребявам различен тип медицински мотив, който е много сходен “, сподели Джъстин Фелдман, обществен епидемиолог от Харвардския университет, който учи моделите на смъртните случаи в пандиза.

През април 2021 година Гонзалес умря, откакто служители на реда в Аламеда, Калифорния, го задържаха по стомах, сложиха му белезници и натовариха тежестта си върху него. Окръжният следовател дефинира гибелта му като ликвидиране. Но членът на ACEP Гари Вилке, един от съавторите на бялата книга от 2009 година, сподели в показания от септември 2023 година, че счита, че Гонзалес е умрял от сърдечна аритмия, несиметричен сърдечен темп.

Вилке свидетелства в показанията, че той може да завоюва до 50 000 $ като специалист по отбрана по делото, което би трябвало да бъде изправено по-късно тази година, и че е свидетелствал 58 пъти по каузи за ограничение или правоприлагане през последните четири години. Вилке отхвърли коментар пред KFF Health News по отношение на бялата книга.

Новият закон на Калифорния изброява различни термини — хиперактивен делириум, възбуден делириум и изтощителна фикс идея — които ще бъдат лимитирани дружно с възбуден делириум от януари. Нищо в закона не пречи на специалистите по защитата да употребяват други медицински пояснения, като да вземем за пример сърдечна аритмия, за смъртните случаи.

„ Хората в възбудени положения заради кокаин, метамфетамин или нелекувани психиатрични болести към момента се нуждаят от помощ, която се дава от полиция и първа помощ ", написа Mash, който оказа помощ за основаването на документа от 2009 година, в имейл. „ Тези хора са изложени на нараснал риск от неочаквана гибел, без значение от това по какъв начин го наричате. “

Въпреки това Ричард Бърнс, семейство Халек и други, чиито близки са умряли по време на полицейски конфликти, се надяват гласуването на ACEP да предотврати бъдещи злоупотреби, тласка повече щати да следват образеца на Калифорния и покачва отчетността на полицията.

„ Това, което би трябвало да се случи, е да се съсредоточим върху за какво, повода, повода “, сподели Бърнс. „ Причината е полицейската грубост, която се свежда до най-малко, когато може да се скрие зад тези термини. “

Крис Вандервеен, шеф на специфични планове на KUSA-TV, способства за този отчет.

KFF Health News е народен нюзрум, който създава задълбочена публицистика по здравни проблеми и е една от главните оперативни стратегии на KFF – самостоятелен източник на проучвания на здравната политика, анкети и публицистика. Научете повече за KFF.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР