Броят на заразените с COVID-19 намалява, но последните три месеца

...
Броят на заразените с COVID-19 намалява, но последните три месеца
Коментари Харесай

Д-р Илиев: Ваксинираните с бустер имат над 80% защита от тежко боледуване

Броят на инфектираните с COVID-19 понижава, само че последните три месеца имаме непрекъснато високо равнище на умрелите всеки ден, означи доктор Аспарух Илиев.

Според него имунизирането продължава да е главният детайл на битката с вируса. Българското държавно управление е поръчало имунизацията на „ Новавакс “, тя ще пристигна и в България.

„ При тези ваксини, които имаме, човек може да се разболее от разновидността „ Омикрон “, само че тежкото протичане на заболяването при хора с естествен имунитет при хора, които са имунизирани, е изключено “, означи лекарят, който завежда лаборатория в Берн.

„ С третата бустерна доза ваксина имаме една отбрана от тежко протичане на болестта, която е над 80%. Можем да сме изцяло спокойни най-малко през първите 4-5 месеца на слагането й. Имаме данни, че към този момент даже и по-дълъг интервал по-късно отбраната от тежко протичане е доста висока. При две дози резултатът е стеснен до 2-3 месеца, т.е. вървим към обстановка на една тридозова ваксина “, изясни доктор Аспарух Илиев пред БТВ.

Той заяви, че изследванията на „ Пфайзер “ и „ Модерна “ от последната седмица е, че демонстрират, че има нарастване на по този начин наречените Б-клетки на паметта, което значи, че резултатът от имунизациите ще е много по-дълготраен.

Според него идеалният вид би бил да имаме дълготрайна отбрана от тежко протичане или да имаме ваксина, която безусловно приключва разпространяването на болестта.

Факт е, че „ Омикрон “ протича по-леко, само че въпреки това интензивните отделения са цялостни, уточни още лекарят.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР