Броят на загиналитеамериканския щат Флорида, нарасна до петима в събота.

...
Броят на загиналитеамериканския щат Флорида, нарасна до петима в събота.
Коментари Харесай

5 потвърдени жертви, 156 в неизвестност в рухналата сграда във Флорида

Броят на загиналитеамериканския щат Флорида, набъбна до петима в събота. Спасителите търсят 156 изчезнали, оповестяват " Ройтерс " и СиЕнЕн.

В момента не е известно какво е предизвикало рухването на 12-етажната постройка . Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис съобщи, че това е " драматичен ден " и че чиновниците се надяват, че ще намерят още оживели.

По-рано президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че чиновници от Федералната организация за ръководство при изключителни обстановки са на терен в окръга и че той чака губернаторът да разгласи публична изключителна обстановка, с цел да може федералното държавно управление да помогне .

Жертвите в Surfside, Флорида, се е нараснал до пет, съобщи кметът на окръг Маями-Дейд Даниела Левайн Кава по време на конференция в събота вечерта. " Днес нашите екипи за търсене и избавяне откриха друго тяло в руините ", сподели Левин Кава. " И също по този начин установихме някои човешки остатъци . "

Процесът на идентифициране на жертвите е сложен , сподели кметът, а чиновниците ще разчитат на ДНК проби " и по тази причина към този момент събираме ДНК проби от членовете на фамилията ", сподели тя.

Жертвите са разпознати като Антонио Лозано, 83 година, Гладис Лозано, 79 година, и Мануел Лафонт, 54 година, заяви полицейското ръководство на Маями-Дейд в известие за вести в събота вечер. 54-годишната Стейси Фанг е разпозната по-рано.

Екипите не престават " търсене и избавяне " в руините в Champlain Towers South, сподели шефът на пожарната избавителна стратегия на Маями-Дейд Алън Комински по време на конференцията. Пожарните екипи са съумели да овладеят огъня и да сведат до най-малко дима, който затруднява издирвателните и избавителните интервенции , сподели Комински.

Почти 3 години преди смъртоносния непълен колапс в четвъртък, инженер изрази опасения по отношение на структурни повреди на бетонната плоча под басейн и напукване в гаража, съгласно документите.

Доклад за структурно изследване от октомври 2018 година е включен в поредност от обществени документи, оповестени за на уеб страницата на Surfside. " Ню Йорк Таймс " пръв заяви за отчета за теренното изследване.

Проучването на структурното поле декларира, че хидроизолацията под басейна и на входа на гаража поддава и предизвиква " огромни структурни повреди ".

" Цялата хидроизолация надвишават потребния си живот и затова всички те би трябвало да бъдат изцяло отстранени и сменени ", се споделя в отчета. " Неуспешната хидроизолация предизвиква огромни структурни повреди на бетонната структурна плоча под тези зони . Ако не бъде сменена хидроизолацията в близко бъдеще, степента на утежняване на бетона ще се усили експоненциално . "

В отчета се споделя, че хидроизолацията е положена върху плоска структура, а не върху наклонена бетонна плоча, която би разрешила на водата да изтече. Това води до вода, която седи върху хидроизолацията, до момента в който тя се изпари, в това, което отчетът дефинира като " огромна неточност ".

Освен това в отчета се отбелязва, че " подмяната на съществуващата хидроизолация ще бъде извънредно скъпа ... и ще сътвори съществени разстройства за жителите на тази постройка на етажната благосъстоятелност. "

Докладът, чиято цел е да " разбере и документира степента на структурните проблеми ", открива признаци на " отслабване/умора " в паркинга.

" В бетонните колони, греди и стени се следи несметно напукване и изсипване с друга степен .... Въпреки че някои от тези вреди са незначителни, по-голямата част от бетонното утежняване би трябвало да бъде отстранена навреме. "

В отчета от 2018 година също се отбелязва, че " доста... предходни поправки на бетонните гаражи " са " несполучливи ".

Докладът не дава никакви индикации, че структурата е в риск от сриване. Изпълнен е от Франк Морабито от Morabito Consultants. Консултантската компания споделя, че е наета още веднъж през 2020 година

В съботно изказване Morabito Consultants съобщи, че компанията е изготвила отчет през 2018 година, в който са разказани в детайли " обилни пукнатини и счупвания в бетона " и е предоставена " оценка на евентуалните разноски за осъществяване на обширни и нужни поправки ".

Асоциацията на етажната благосъстоятелност наема компанията още веднъж през юни 2020 година " за правене на проект за ремонт и възобновяване на здания от 40 години с подробни спецификации за довеждане докрай на нужните ремонтни и възстановителни работи ", се споделя в изказването.

По време на колапса се правиха поправки на покриви, само че бетонна реституция не е почнала, споделиха от компанията и прибавиха, че тя " дава извънредно " инженерни консултантски услуги и не дава услуги, свързани със строителството .

" Ние сме надълбоко обезпокоени от този срив на постройката и работим в тясно съдействие с проверяващите органи, с цел да разберем за какво структурата е потдала ". " Нищо сходно не беше предвидимо ", споделя юристът на сдружението

Професор по структурно инженерство в университета Drexel, който прегледа отчета , сподели, че констатациите му са тревожни и е трябвало да подтикват по-нататъшен обзор на целостта на постройката .

Адвокат на асоциацията на етажната благосъстоятелност на постройката, Кенет Директор, преди този момент предизвести против ранни спекулации. Сградата, сподели той пред CNN в петък, е била обект на поредност от инспекции " през последните няколко месеца " като част от нейния основен 40-годишен развой на узаконяване на сигурността. " Нищо сходно не беше предвидимо. Поне това не се видя от инженерите, които гледаха постройката от структурна позиция. "

Кметът на Surfside Чарлз Бъркет предложи в събота жителите на близката северна кула да се изтеглят . " Не мисля, че хората би трябвало да живеят с опцията или даже с мисълта, че тяхната " постройка може да рухне, сподели Бъркет. Той сподели, че не е виждал отчета за 2018 година и че към момента е " неразбираемо какви стъпки е подхванала постройката за премахване... пукнатини ", упоменати в документа.

Лвин Кава сподели, че Маями-Дейд организира одит на всички здания на окръга когато навършат 40 години и по-късно . " Искаме да сме сигурни, че всяка постройка е приключила процеса на ресертификация ", сподели тя.

Град Surfside издава позволение за ремонт на покриви на постройката Champlain Towers South ден преди сриването , съгласно документи, оповестени в петък.

Разрешението в сряда е издадено на компания от Южна Флорида за " инсталиране на котви за сигурност на покрива и обезпечаване на ремонти на мазилки ". Работата включва унищожаване на " съществуващия покрив до бетонна основа " и подмяната му, се споделя в разрешението. Сградата падна на идващия ден.

Компанията, която би трябвало да извърши работата, Concrete Protection and Restoration LLC, не отговори незабавно на искане за коментар в събота.

Има дузина здания, които са издигнати по същия метод и технология .

Друг проблем за общността на Surfside, е споделен с целия Маями Бийч: Градовете са издигнати на бариерен остров. Учените и геолозите по климата от дълго време предизвестяват, че тези острови не могат да се развиват стабилно . Те са направени от рохкава примес от пясък и тиня и обезпечават естествена отбрана на бреговата линия .

" Това са доста динамични характерности. До 70-те години на предишния век не разбирахме, че тези острови безусловно " мигрират ", сподели Орин Пилки, почетен професор по геология в университета Дюк, който от дълго време е изследвал покачването на морското ниво и несъразмерното развиване на крайбрежието . " С повишението на равнището на морето те се придвижват назад. "

Анализ на сателитни фотоси , направени на Маями Бийч, който включва град Surfside, открива, че регионът се е движил леко всяка година през 90-те години , съгласно изследване, оповестено в списанието Ocean&Coastal Management през април 2020 година Докладът отбелязва, че тези проблеми могат да доведат до по-голямо наводняване и рискове за локалните общности.

Американците са построили благосъстоятелност на стойност към 3 трилиона $ на бариерни острови и крайбрежни заливни заливи, съгласно " Географията на риска ", книга на носителя на премията Пулицър Гилбърт Гал, която проучва вложенията в недвижими парцели в плажните общности през последния век .

" Труден диалог ще се води, само че постройката не би трябвало да е та м ", сподели Пилки, " дружно с доста други здания. Предстои ни същинско събуждане . "

Сградите на сходна възраст евентуално ще бъдат подложени на нови разбори и инспекции след тази покруса . Няма да е изненада, в случай че Флорида стартира да изисква докладите за строителството да се предават на щата за обзор в бъдеще.

" В края на деня ", сподели той, " това ще бъде трагична смяна за недвижимите парцели . "
 Близо 100 души към момента са изчезнали в рухналата постройка във Флорида
Близо 100 души към момента са изчезнали в рухналата постройка във Флорида

Властите организират избавителна операция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР