Броят на загиналите след проливни дъждове от урагана Ета е

...
Броят на загиналите след проливни дъждове от урагана Ета е
Коментари Харесай

Най-малко 150 души загинаха от урагана Ета в Гватемала

Броят на починалите след проливни дъждове от урагана Ета е минимум 150 души в Гватемала . Войници доближиха планинско село, където към 100 души починали от свлачище, десетки други са починали в Централна Америка и Мексико , оповестява " Ройтерс ".

Много от изгубилите живота си в село Куеха в централния гватемалски район Алта Верапаз безусловно са заровени в домовете им, откакто кални свлачища погълнаха към 150 къщи , разяснява представителят на армията Рубен Телес.

Опустошителният вихър аргументи опустошения от Панама до Хондурас и Мексико , които сред тях са записали повече от 50 смъртни случая, свързани с наводненията.

Армията съобщи, че единствено в Куеха са починали към 100 души, макар че издирванията за оживели не престават .

Президентът на Гватемала Алехандро Гияматей се тормози, че броят на починалите може да е по-голям , като броят на починалите и изчезналите в Куеха може да е към 150.

Една от най-сериозните стихии, която удря Централна Америка от години, Ета в петък връхлетя с поройни дъждове в заливите на Централна Америка . Американският народен център за урагани предизвести, че " к атастрофално наводняване " в района ще продължи .

Спасителните интервенции в Хондурас и Гватемала са забавени от унищожени пътища и мостове , принуждавайки управляващите да употребяват военни, хеликоптери и моторни лодки, с цел да избавят хората.

" Това е най-лошата стихия в Хондурас от десетилетия . Щетите безспорно ще бъдат обилни ", сподели Марк Конъли, представител на УНИЦЕФ в Хондурас, който съгласно изчисленията ще бъде обиден към 1,5 милиона деца там.

От другата страна на границата от Гватемала в мексиканския щат Чиапас, наводнението е умъртвило 19 души . Северно от Чиапас в щата Табаско наводненията убиха още двама души, съобщи федералното държавно управление.

В Хондурас при наводняване починаха 23 души , а двама се изчезнаха, съобщи държавното управление. Много от тях останаха в капан на покривите на къщите си, заяви Националната система за ръководство на рецесии. " Два дни сме без храна... чакаме да бъдем евакуирани ", разяснява Уилям Сантос, приютил се на покрива на цех за пакетиране на банани с към 300 души в северната част на Хондурас .

Ета удари Никарагуа като вихър от категория 4 във вторник с ветрове от 241 км/ч . Отслабна до тропическа меланхолия във вътрешността, само че дъждът продължи. Лошото време пречи на избавителните интервенции. " Имаме доста хора в капан, до които не съумяваме да стигнем ", сподели президентът на Гватемала.

Опустошението припомня на урагана Мич, който умъртви към 10 000 души в Централна Америка през 1998 година

Силният вятър и проливният дъжд са развалили хиляди домове в Хондурас, Гватемала, Коста Рика и Никарагуа. Съобщава се, че двама миньори са починали в Никарагуа, до момента в който в южната част на Коста Рика свлачище е умъртвило жена от Коста Рика и американец в къща. Осем други, в това число минимум три деца, починаха при наводняване покрай костариканската граница в провинция Чирики в Панама, оповестиха управляващите.

В Хондурас към 16 000 души са избавени в северния район Вале Сула , оповестиха управляващите. Над 5000 души бяха евакуирани в Гватемала , оповестиха чиновници.

В петък вечерта Ета бе край брега на Белиз в Карибите, като се насочи към Куба и Флорида , само че неприятното време ще продължи да засипва елементи от Централна Америка с наводнения. Възможни са и наводнения в Ямайка, Югоизточно Мексико, Каймановите острови и Куба .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР