Броят на загиналите при терористичните атаки в три църкви на

...
Броят на загиналите при терористичните атаки в три църкви на
Коментари Харесай

Загиналите при атентатите срещу църкви в Индонезия са вече 17


Броят на починалите при терористичните офанзиви в три църкви на индонезийския град Сурабая се усили до 17. Ранените са 45 души, заяви в понеделник полицейски чиновник съгласно новинарски портал "Детик", представен от ТАСС.

БГНЕС напомня, че офанзивите против трите църкви в Индонезия бяха осъществени от шестчленно семейство, върнало се неотдавна от Сирия.

Изданието Strait Times цитира началника на полицията Тито Карнавиана, който изброява участниците в атентатите, като бащата се взривил с автомобил в едната черква, във втората с мотоциклет влезнали синовете му на 16 и 18 години, а в третата - майката с двете си девойки на 9 и 12 години. Именно дамата предизвиква най-вече жертви.

Първият гърмеж избухна край католическата черква "Св. Мария" в град Сурабая на остров Ява в 7:15 сутринта по локално време в неделя, идващите два гърмежа с период към 5 минути - в същия град. Вторият гърмеж избухна в протестантска черква, третия - в евангелска петдесятна християнска черква.

Групировката „ Ислямска страна “ (ИД) пое отговорност за нападенията.

Досега ИД е поемала отговорност за няколко атентата в Индонезия, множеството от които са били осъществявани от екстремисти от нейното отклонение „ Джамаа аншарут даулах “. През януари 2016 година ИД пое отговорност за самоубийствена офанзива в Джакарта, при която починаха четирима въоръжени с огнестрелно оръжие джихадисти и четирима цивилни. През май предходната година ислямските екстремисти направиха офанзиви против автогара в Джакарта.

Според президента на Индонезия Джоко Видодо, който посети местата на офанзивите, терористите са направили "варварски, безчовечен и нерешителен акт". "Тази терористична офанзива, за която като самоубийци са били привлечени деца, е закононарушение против човечеството и няма връзка с религиозни въпроси", акцентира Видодо.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР