Броят на загиналите при стрелбата в концертна зала в Москва

...
Броят на загиналите при стрелбата в концертна зала в Москва
Коментари Харесай

Стрелбата в Москва: Броят на загиналите расте, „Ислямска държава“ ли е отговорна?

Броят на починалите при стрелбата в концертна зала в Москва продължава да пораства. Съобщава се за минимум 60 починали, като се чака тази численост да се усили. Ранени са над 100 души. Междувременно се появиха данни, че атентатът е осъществен от „ Ислямска страна “, които поеха отговорност за стрелбата.

Маскирани са стреляли с картечници

Съобщава се, че след стрелбата са се чули и две детонации, след което е избухнал пожар в концертната зала. Тази информация не е публично доказана от съветските управляващи.

 Стрелбата в Москва Снимка: Reuters

Онлайн се популяризират голям брой фрагменти и видеоклипове от стрелбата, които няма по какъв начин да ви покажем поради тяхното наличие.

Стрелците в залата към момента се търсят.

Снимка: Getty Images

Твърденията на „ Ислямска страна “

Късно през нощта след стрелбата от организация Ройтерс оповестиха, че ИД са поели отговорност за офанзивата в Москва в собствен канал в „ Телеграм “.

От Кремъл към момента не са коментирали публично тази информация.

Американските разследващи служби потвърдиха новината, като обявиха, че получават по свои канали информация, че ИД са виновни. Източник на CBS твърди, че от ноември насам има непрекъснат теч на информация, че „ Ислямска страна “ желае да удари в Русия.

Снимка: Getty Images

През последните дни американското държавно управление публично предизвести Кремъл, че на територията на Русия се приготвя терористична офанзива, само че тогава изказванията бяха отхвърлени. Тогава бяха предизвестени и американските жители в Москва да заобикалят огромни събирания на хора, изключително концерти.

„ Предупредихме Русия по-рано през този месец, че това ще се случи “, напомнят публични лица от Белия дом, откакто стана ясно за стрелбата. Тогава Кремъл дефинира предизвестието като „ агитация “ и го неглижира.

Снимка: Getty Images

Клонът на „ Ислямска страна “, което пое отговорност за стрелбата в Москва, е така наречен ISIS-K или „ Ислямска страна от Корасан “ – това е остарял термин за район, който включва елементи от Иран, Туркменистан и Афганистан. Според специалисти по контратероризъм Русия е станала главен фокус на ISIS-K, които постоянно подлагат на критика Владимир Путин и неговата агитация.

Клонът на групировката упреква Кремъл за закононарушения против мюсюлманите по време на военните акции в Чечня и Сирия, както и за нашествието в Афганистан от времето на Съветския съюз.

Снимка: Getty Images

Ако се потвърди, че „ Ислямска страна “ в действителност стоят зад стрелбата в концертната зала, това ще бъде поредна офанзива против Русия, осъществена от ислямистите през последните години.

Припомняме, че през 2015 година съветски аероплан с 224 души на борда, множеството съветски жители, беше взривен над Египет. Тогава отговорност пое ИД. През 2017 година офанзива с бомба умъртви 15 души в метрото на Санкт Петербург – нападението още веднъж беше обвързвано с групировката.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР