Броят на загиналите при сблъсъците между суданската армия (SAF) и

...
Броят на загиналите при сблъсъците между суданската армия (SAF) и
Коментари Харесай

Нараства броят на жертвите на насилието в Судан

Броят на починалите при конфликтите сред суданската войска (SAF) и военизирани формирования се е нараснал до 97, а други 1000 са ранени , съгласно лекарската асоциация на страната, представена от Анадолската организация.

Болница в столицата Хартум беше щурмувана, само че към този момент няма известия за жертви, сподели още Централният комитет на суданските лекари.

Ситуацията в лечебните заведения в страната се утежнява заради спиране на електрозахранването и дефицит на медикаменти, личен състав и коли за спешна помощ , до момента в който боевете навлизат в третия си ден.

Сблъсъците се ускориха в понеделник сутринта във и към щаба на армията с и пукотевица сред двете страни.
 Саудитска Арабия зове за мир в Судан
Саудитска Арабия зове за мир в Судан

Дипломатическа самодейност

Враждуващите страни настояват, че управляват стратегически места в столицата Хартум и други щати.

Армията на Судан съобщи, че е превзела военновъздушната база Мерови, както и щаба на паравоенните Силите за бързо реагиране (RSF) в Кордофан и други елементи в Хартум.

" Десетки бойци на RSF се предадоха на разнообразни места във и отвън Хартум, без да се бият ", се споделя в изказване на армията.

RSF от своя страна обявиха, че са свалили три военни самолета, опитващи се да ги нападат в понеделник сутринта и управляват изцяло разнообразни стратегически места.

" Ние контролирахме президентския замък, щаба на сухопътните сили, Министерството на защитата и други места, както и пленихме 200 танка и арестувахме десетки офицери от SAF и някогашни сътрудници на режима ", се споделя частично в изказването на RSF.

Продължават районните и интернационалните посреднически старания за обезпечаване на преустановяване на огъня.

Четиричасово помирение, реализирано с посредничеството на Организация на обединените нации, разреши евакуацията на стотици цивилни, хванати в капан от спора.
 Саудитска Арабия зове за мир в Судан
Саудитска Арабия зове за мир в Судан

Дипломатическа инициатива
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР