Броят на загиналите при наводненията в Либия достигна 3000: Администрацията на Бенгази

...
Хуманитарни конвои се движат от запад на изток в разделена
Коментари Харесай

Хуманитарни конвои се движат от запад на изток в разделена Либия, тъй като международно признатото правителство в Триполи обяви източния регион за зона на бедствие и обяви, че ще изпрати помощ.

Премиерът на Триполи Абдул Хамид Дбейбах обяви във вторник, че хуманитарни самолет, превозващ 14 тона провизии, лекарства, оборудване и медицински персонал, се насочва към Бенгази, за да помогне.

Проливни дъждове и наводнения засегнаха район, контролиран от конкурентната източна администрация на Либия, базирана в Бенгази. Изчислено е, че броят на жертвите вече е достигнал 3000, тъй като над 1000 тела са били извадени в най-силно засегнатия средиземноморски град Дерна.

В понеделник бурята Даниел помете източна Либия, причинявайки спукване на два язовира на река Вади Дерна и изпращане на милиони кубични метри вода надолу по течението, за да наводни речната равнина, удряйки Дерна.

Жилищни блокове частично се срутиха, а крайбрежен мост беше отнесен, тъй като тонове вода се втурнаха към морето.

В репортаж от Триполи във вторник Малик Трайна от Ал Джазира каза, че все още не е известно колко хора са в неизвестност при това природно бедствие и оценките варират от 5 000 до 10 000 души.

„Властите се бориха да стигнат до Дерна“, каза Трайна, „защото пътищата, водещи до града, са разрушени или отрязани от наводнение.“ Въпреки това, добави той, помощта е започнала да достига до хора извън Дерна.

Комуникациите с града са прекъснати от бурята, което затрудни събирането на информация за жертви и щети.

Кварталът на града „е изчезнал“

Говорейки с Ал Джазира във вторник, Хани Шениб от Националния съвет за либийско-американски отношения каза: „Около 4 кв. км [1,5 кв. мили] в сърцето на града са ерозирали напълно.“

Много пациенти и персонал трябваше да евакуират наводнените болници и много от тях все още са в капан в наводнените райони, каза Трайна.

Тамер Рамадан, член на делегацията на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец в Либия, изрази опасенията си, че справянето с наводненията е „извън възможностите на правителството, на националното общество, на хората“ и че ще е необходима помощ от международни участници.

Министърът на гражданската авиация на Бенгази Хичем Чкиуат успя да посети Дерна и каза пред агенция Ройтерс във вторник: „Тела лежат навсякъде – в морето, в долините, под сградите.“

Министърът добави: „Не преувеличавам, като кажа, че 25 процента от града е изчезнал.“


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР