Броят на загиналите по време на безредиците в Казахстан възлиза

...
Броят на загиналите по време на безредиците в Казахстан възлиза
Коментари Харесай

164 са вече жертвите от размириците в Казахстан, сред тях 16 униформени и 3 деца

Броят на починалите по време на безредиците в Казахстан възлиза на 164 души, предадоха международните организации, като се позоваха на телевизия Хабар 24, която пък се базира на данни на казахстанското министерство на опазването на здравето.

103 са жертвите в Алмати, 8 - в Алматинска област, 21 - в Къзълординска област, 10 - в Жамбилска област. Пострадалите са 2265, от които към 1100 в Алмати. Сред убитите има три деца - две момчета на 11 и на 15 години и едно момиче на 4 годинки, добавя Българска телеграфна агенция.

Сред жертвите са 16 представители на силите за сигурност, предава ТАСС, като се базира на пресслужбата на министерството на вътрешните работи. Има и над 1300 ранени служители на реда, военни и бойци от Националната армия.

Над 5100 души са арестувани за присъединяване в вълнения. Полицията е задържала към 300 индивида при опит да изоставен Казахстан, заяви още вътрешното министерство.

Казахстанското министерство на търговията увери, че няма проблем със снабдяването с храни. На стоковите тържища обаче се предлага да не възобновяват работа, до момента в който обстановката в страната не бъде нормализирана.

Обстановката в столицата Нур Султан е спокойна, публичният превоз се движи, а кабелната интернет връзка е възобновена, съобщи сътрудник на ТАСС. Той обаче посочи, че мобилният интернет остава спрян.

В Алмати - най-многолюдният казахстански град, който се трансформира и в епицентър на безредиците - супермаркетите още веднъж ще отворят, само че с понижено работно време.

Въздушният превоз в Казахстан последователно се възвръща, а за през днешния ден е планувано да бъдат изпълнени 38 интернационалните полета, а 29 са били анулирани, заяви министерството на промишлеността и инфраструктурното развиване.

Летището на Алмати като цяло към този момент има техническа подготвеност да възобнови работа. Това обаче ще стане, когато обстановката в града бъде нормализирана, оповестяват още от министерството на промишлеността.

На 2 януари в редица обитаеми места в Казахстан започнаха митинги против повишаването на горивата. След няколко дни те минаха в всеобщи вълнения и набези против властта в доста градове, отбелязва ТАСС.

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев се обърна за помощ към съдружниците от Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС). Доминираният от Русия боен блок бързо изпрати в централноазиатската някогашна руска република миротворци, които към този момент извършват предоставените им задания.

Казахстанските управляващи оповестиха, че конституционният ред е възобновен в цялата страна на 7 януари. Най-сложна остава обстановката в Алмати, отбелязва ТАСС.

 Снимка: БТА/АП

Ето и каква позиция разпространиха от посолството на Република Казахстан у нас по отношение на събитията в страната:

1. На 2 януари 2022 година в региона на Мангистау в западната част на Казахстан започнаха демонстрации против повишението на цените на дребно на втечнения нефтен газ (пропан-бутан). Протестиращите желаеха намаляването им до предходното равнище и решаването на редица социално-икономически въпроси.

2. По разпореждане на президента държавното управление на Република Казахстан реагира бързо на настояванията на жителите и предприе ограничения за понижаване на цените на газа, както и вкара мораториум върху повишението на цените на социално-значими хранителни артикули, горива и смазочни материали и комунални услуги.

3. Всички лица, арестувани преди този момент по време на неразрешени акции, бяха освободени.

4. След като бяха изпълнени настояванията на протестиращите в региона на Мангистау, започнаха демонстрации със сходни претенции във всички огромни градове на страната.

5. На 4 януари 2022 година президентът на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев прикани жителите да не се поддават на провокации на фона на митингите против повишението на цените на газа, да се стремят към взаимно доверие и разговор. Президентът поръча държавното управление на Република Казахстан и локалните управляващи да намерят мирни форми за решение на проблемите посредством разговор с всички заинтригувани страни въз основа на ценене правата и свободите на жителите.

6. Тези дейности демонстрираха ясна политическа воля и предпочитание за разрешаване на разликите посредством разговор, потвърждавайки уговорката на управляващите към концепцията за " Чуваща страна ".

7. За страдание митингите в редица огромни градове бяха употребявани от терористични, екстремистки и незаконни групи за ескалиране на обстановката и насилствени дейности. В тази връзка, президентът разпореди да се вземат незабавни ограничения за попречване на вълнения и разгласи въвеждането на изключително състояние в цялата страна.

 Снимка: БТА/AP

8. Въпреки подхванатите ограничения, по-нататъшната ескалация на насилието се дължи на всеобщи въоръжени набези против административни институции, полицейски служби, военни бази, цивилни, в това число медици, пожарникари и публицисти.

9. Най-тежката обстановка се е развила в град Алмати, където терористите са завладяли кметството, локалната резиденция на президента на Република Казахстан, градските служби на полицията, Комитета за национална сигурност, прокуратурата, студията на редица телевизионни компании.

Международното летище в Алмати, където се намират самолети на локални и задгранични самолетни компании с пасажери на борда, също бе завладяно от терористи.

10. Анализът на обстановката сподели, че Казахстан е бил подложен на въоръжена експанзия от добре координирани терористични групи, подготвени в чужбина. Според предварителните данни, измежду нападателите има лица, които имат опит с присъединяване в " горещи точки " от страна на радикални ислямистки групировки.

Терористичните групи се появиха посредством активирането на по този начин наречените " спящи кафези ". За страдание, правоприлагащите органи в Казахстан не бяха готови за такива масирани и координирани офанзиви в разнообразни райони по едно и също време.

11. Ако в началото митингите в Западен Казахстан бяха мирни и сложиха претенции от социално-икономически темперамент, участниците в последвалите всеобщи вълнения не сложиха съответни стопански и даже политически претенции. Те нямаха желание да договарят с управляващите, а бяха ориентирани към принудително събаряне на конституционния ред.

12. Във връзка с внезапното изостряне на обстановката в страната, президентът на Република Казахстан Токаев встъпи в служба като ръководител на Съвета за сигурност на Република Казахстан. На 6 януари той издаде заповед за започване на антитерористична интервенция в страната, ориентирана към унищожаване на заканите за националната сигурност и отбрана на живота и имуществото на жителите на Казахстан.

 Снимка: БТА/AP
13. Обективно оценявайки обстановката, президентът на Република Казахстан бе заставен да се обърне към държавите-членки на контракта за групова сигурност (ОДКБ) с молба за изпращане на мироопазващи сили за подкрепяне стабилизирането на ситуацията в републиката.

14. Правното съображение за разполагане на груповите мироопазващи сили на ОДКБ в Казахстан са членове 2 и 4 от Договора за групова сигурност, Споразумението за мироопазващи действия и обръщението на президента на Република Казахстан за оказване на съответна помощ.

15. Мандатът на мироопазващите сили включва защита на стратегически обекти и подкрепяне на казахстанските сили на реда. Основните дейности против терористични групи се правят от правоохранителните органи и Въоръжените сили на Република Казахстан.

16. В момента в Казахстан идват миротворци от всички държави-членки на ОДКБ, с обща бройка към 2 500 души.

17. Колективните мироопазващи сили на ОДКБ се намират краткотрайно на територията на Казахстан и ще изоставен страната след стабилизиране на обстановката при първото послание на казахстанската страна.

18. Президентът Токаев разпореди на правоприлагащите органи да образуват проверяващ екип, който да организира огромно следствие и привличане на всички отговорни към отговорност. Резултатите от следствието след приключването му ще бъдат предоставени на интернационалната общественост.

19. Казахстан обезпечава сигурността и отбраната на задграничните дипломатически представителства в страната, както и на личния състав и имуществото на задгранични компании и вложители. Ситуацията скоро ще бъде нормализирана и няма да има промени в икономическата политика и капиталовия климат на страната, всички задължения се резервират в цялостен размер.

20. Временното ограничение на достъпа до интернет в страната се дължи на провеждането на антитерористична интервенция за блокиране на връзката сред членовете на терористични групи.

21. На 7 януари 2022 година в обръщението си към народа на Казахстан президентът Токаев съобщи, че в страната продължава антитерористичната интервенция. Полицията, Националната армия и Въоръжените сили организират огромни дейности за неутрализиране на терористични и незаконни групи.

22. Особено значимо е, че мирните участници в митингите не са подложени на никакво гонене.

 Снимка: БТА/AP
23. Трябва да се означи сплотеността на народа на Казахстан в тежък час на тестване. Гражданите поддържат ограниченията на президента Токаев за възобновяване на мирния живот, интензивно образуват национални отряди за запазване на обществените обекти.

24. Ние пазиме нашата народна власт и Конституция от ислямистки радикали и терористи!

25. За страдание, има човешки жертви както измежду чиновниците на правоприлагащите органи, по този начин и измежду цивилното население. Това е голяма покруса за нас, околните на починалите и целия казахстански народ.

26. Във връзка с многочислените човешки жертви вследствие на трагични събития в редица региони на страната, президент на Република Казахстан К. Токаев разгласи 10 януари 2022 година за ден на народен печал.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР