Повече от 30 загинали, 18 изчезнали след неотдавнашното наводнение в Пекин

...
Броят на загиналите от неотдавнашните наводнения в и около китайската
Коментари Харесай

Броят на загиналите от неотдавнашните наводнения в и около китайската столица Пекин нарасна до 33, включително петима спасители, докато други 18 души остават в неизвестност, съобщиха официални лица, още толкова от северната част на страната остава застрашен от продължаващите обилни валежи.

Рекордни проливни дъждове удариха столицата на Китай през последните седмици, нанасяйки щети на инфраструктурата и наводнявайки части от предградията на града и околните райони.

Длъжностни лица казаха в сряда, че 33 души са загинали, а други 18 са в неизвестност след неотдавнашното лошо време в Пекин, главно поради наводнения и срутващи се сгради.

Дните на проливен дъжд удариха особено тежко районите в планинските западни покрайнини на Пекин, причинявайки срутването на 59 000 домове, щети на почти 150 000 други и наводнения на повече от 15 000 хектара (37 000 акра) обработваема земя, съобщи правителството на града в сряда.

Много пътища също бяха повредени, заедно с повече от 100 моста, каза Ся Линмао, заместник-кмет на Пекин, на пресконференция.

„Бих искал да изразя дълбоките си съболезнования на тези, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг, и на нещастните жертви“, каза Линмао пред репортери, според държавната телевизия CCTV.


Катрина Ю от Ал Джазира, репортаж от Пекин, каза, че тайфунът Доксури удари Китай преди повече от седмица, но степента на опустошението, причинено от наводненията и срутването на сгради, се появява едва сега.

„Това е най-лошото природно бедствие в столицата от години. Последният път, когато се случи буря от такъв мащаб, беше през 2012 г.“, каза Ю, отбелязвайки, че районите, засегнати най-тежко преди повече от десетилетие – когато загинаха почти 80 души – бяха срещу най-тежко засегнатите от неотдавнашния тайфун.

„Сега се повдигат трудни въпроси защо не са извлечени поуките от предишната буря и защо сградите и пътищата не са били подсилени и защо тези щети са се случили отново“, каза Ю.

Други части на Китай също станаха свидетели на тежки наводнения, като се съобщава за много от тях, загинали от наводнения в Северен Китай, който беше разбит от проливен дъжд от края на юли, прекъсвайки живота на милиони.


Длъжностни лица в Пекин казаха миналата седмица, че 147 смъртни случая или изчезвания миналия месец са причинени от природни бедствия. От тях 142 са причинени от наводнения или други геоложки бедствия, каза Министерството на управлението на извънредните ситуации на Китай.

В провинция Хъбей, която е в съседство с Пекин, се съобщава за 15 загинали и 22 са изчезнали. А в североизточната част на Джилин 14 загинаха и един човек беше съобщен за изчезнал в неделя.

По-на север в Хейлундзян държавните медии съобщиха, че десетки реки са забелязали повишаване на водните нива над „предупредителните маркери“ през последните дни.

Най-смъртоносните и най-разрушителните наводнения в Китай в новата история бяха през 1998 г., когато загинаха 4150 души, повечето от които по поречието на река Яндзъ.


През 2021 г. повече от 300 души загинаха в централната провинция Хенан. Рекордни валежи наводниха столицата на провинцията Джънджоу през юли същата година, превръщайки улиците в придошли реки и наводнявайки поне част от линия на метрото.

Други райони в Китай също страдат от изгарящите летни горещини и суша, което застрашава здравето на жителите и реколтата.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР