Броят на загиналите от наводненията в източната част на Демократична

...
Броят на загиналите от наводненията в източната част на Демократична
Коментари Харесай

Стотици загинаха, хиляди са изчезнали след наводнения в Конго

Броят на починалите от наводненията в източната част на Демократична република Конго се усили във вторник. Хуманитарните служащи откриха повече тела измежду калните разрушения, а потърпевши поданици починаха от пострадванията си в незадоволително оборудвана локална клиника.

Наводненията в откъснат планински регион на провинция Южно Киву опустошиха крайречните села Нямукуби и Бушушу преди пет дни, унищожиха къщи, унищожиха посеви и убиха над 400 души, най-смъртоносното естествено злополучие в новата история на Конго.

Те подчертаха уязвимостта на хората към изменението на климата в доста елементи на Африка, където поради неприятното градско обмисляне и слабата инфраструктура общностите постоянно не могат да устоят на увеличаващите се интервали на рисково време.

В Нямукуби цели квартали са засипани с камъни, а от земята се носи смрад на трупове, сподели кореспондент на " Ройтерс " от мястото на случая. Бездомните са натъпкани в дребното публични здания, останали непокътнати, с неприятни санитарни условия.

 Има риск светът да изпадне в климатична Има риск светът да изпадне в климатична " гибелна примка ", предизвестява отчет

Усилията за оказване на помощ са възпрепятствани от неналичието на достъп и запаси. От Червения кръст считат, че над 8000 души имат потребност от помощ .

Над 5500 души към момента са в неопределеност , сподели локалният админ Томас Бакенга Зиримвабагабо.

Правителствени чиновници донесоха одеяла, храна и шепа ковчези на Нямукуби във вторник. Те подариха пари на локална клиника, където трима души починаха във вторник, и дадоха към 1100 $ всеки на 200 наранени фамилии. Но делегацията не взе участие в погребенията, както беше планувано, нито посети Бушушу, където се счита, че броят на починалите е по-голям, защото наводнението беше в пазарен ден.

 Стотици починаха, хиляди са изчезнали след наводнения в Конго
© Reuters

Жителите са в смут. Мнозина плакаха за изгубени близки, стъпкана годишна продукция и разрушени къщи. Някои желаеха от държавното управление да ги настани надалеч от зона, където водата се стича от тучните хълмове и раздува реката, която минава около къщите им.

Хуманитарните служащи поставят мъртвите в всеобщи гробове, изкопани през уикенда. Това води до недоволства от групи на гражданското общество и кара държавното управление да обещае помощ за по-достойни погребения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР