Пакистан провежда погребения, докато броят на загиналите от атентат на митинг нараства до 54

...
Броят на загиналите от масов самоубийствен атентат, насочен към предизборен
Коментари Харесай

Броят на загиналите от масов самоубийствен атентат, насочен към предизборен митинг за проталибански мюсюлмански лидер, се е увеличил до 54, тъй като Пакистан проведе погребения и правителството обеща да издири онези, които стоят зад атаката.

Въпреки че никой не пое незабавно отговорност за бомбения атентат в неделя, който също рани близо 200 души, полицията каза, че първоначалното им разследване предполага, че регионалният филиал на ИДИЛ (ISIS) може да е отговорен.

Жертвите са присъствали на митинг, организиран от партията Jamiat Ulema-e-Islam, оглавявана от твърдолинейния политик и мюсюлмански лидер Фазлур Рехман. Той не присъства на митинга, проведен под голяма палатка близо до пазар в Баджаур, област в провинция Хайбер Пахтунхва, която граничи с Афганистан.

Жертвите на бомбардировката бяха погребани в Баджаур в понеделник.

Рехман, който отдавна подкрепя правителството на талибаните в Афганистан, избяга от поне две известни бомбени атаки през 2011 г. и 2014 г., когато бомбени атентати повредиха колата му по време на митинги.

Докато съболезнованията продължават да валят от цялата страна, десетки хора, които са получили леки наранявания, са изписани от болница, докато критично ранените са откарани в столицата на провинцията Пешавар с армейски хеликоптери. Броят на смъртните случаи продължава да расте, тъй като критично ранени хора починаха в болницата, каза лекарят Гул Насиб.

В понеделник полицията записа изявления на някои от ранените в болница в Хар, най-големият град на Баджаур. Фероз Джамал, министър на информацията на провинцията, каза, че полицията „разследва тази атака във всички аспекти“.

Броят на загиналите нарасна до най-малко 54 в понеделник, тъй като около 90 ранени все още се лекуват в болници в североизточната провинция Хайбер Пахтунхва, каза служител на спасителната служба Билал Файзи.

Началникът на полицията в провинцията Ахтар Хаят Хан потвърди, че експлозията е причинена от самоубийствен атентат и че се провеждат ДНК тестове за идентифициране на атентатора.

Началникът на местната полиция Назир Хан каза, че най-малко трима заподозрени са били арестувани през нощта във възможна връзка с бомбения атентат и са били разпитвани от разузнавателните и правоприлагащите органи.

„Това, което заключихме от първоначалното разследване, е, че атаката носи отличителния белег на Даеш [ИДИЛ]“, каза Хан.

Атентатът в неделя беше една от четирите най-тежки атаки в Северозападен Пакистан от 2014 г. насам, когато 147 души, предимно ученици, бяха убити при атака на талибаните срещу управлявано от армията училище в Пешавар.

Камал Хайдер от Ал Джазира, който репортира от мястото на бомбардировките в Баджаур, каза, че ако експлозията се е случила в по-затворено пространство, „жертвите, макар и големи, биха били много повече“.

Хайдър добави, че атентаторът „е успял да влезе в тази зона с лекота, защото повечето хора са в местно облекло“ и крият експлозиви под традиционния шалвар камиз.

Регионалният филиал на ИДИЛ в провинция Хорасан е базиран в съседна афганистанска провинция Нангархар и е съперник на афганистанските талибани. Баджаур беше крепост на пакистанските талибани – близък съюзник на талибанското правителство в Афганистан – преди няколко офанзиви на пакистанската армия, които приключиха през 2016 г., за които се твърди, че са ги прогонили от района.

Привържениците на мюсюлманския лидер се събраха в Баджаур в неделя като част от подготовката на тяхната партия за следващите парламентарни избори, които се очакват някъде през октомври или ноември след края на петгодишния мандат на настоящия парламент.

Баджаур преди е бил огнище на атаки и някога е бил контролиран от талибаните, според Низам Саларзай, изпълнителен директор на The Khorasan Diary, местна медия. Оттогава, каза той, ситуацията със сигурността се е подобрила значително.

Но, обясни той, „неотдавнашният прилив на войнственост е доста тревожен и особено атаки като тези, при които талибаните също го осъждат и които не идват от талибаните, а и от други участници, това означава, че пакистанците държавата може да трябва да се бори на много фронтове, за да контролира това”.

Атентатът в неделя беше една от четирите най-тежки атаки в Северозападен Пакистан от 2014 г. насам, когато 147 души, предимно ученици, бяха убити при нападение на талибаните срещу управлявано от армията училище в Пешавар.

През януари 74 души бяха убити при бомбен атентат в джамия в Пешавар. А през февруари повече от 100 души, предимно полицаи, загинаха при бомбен атентат в джамия в строго охраняван комплекс, където се помещава щабът на полицията в Пешавар.

Премиерът Шехбаз Шариф се очаква да разпусне парламента през август, за да проправи пътя за вота. Партията на Рехман е част от коалиционното правителство на Шариф, което дойде на власт през април 2022 г., като свали бившия премиер Имран Хан чрез вот на недоверие.

Хан по-късно в неделя също осъди бомбения атентат, докато съболезнованията продължават да валят от цялата страна.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции, Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР