Броят на загиналите или изчезнали мигранти в Средиземно море това

...
Броят на загиналите или изчезнали мигранти в Средиземно море това
Коментари Харесай

ООН: Средиземно море е гробище за деца

Броят на починалите или изчезнали мигранти в Средиземно море това лято се е утроил спрямо предходната година, заяви Организация на обединените нации и добави, че Средиземно море се е трансформирало в " гробище " за деца, съобщи Агенция Франс Прес.
Между юни и август минимум 990 души са починали или са изчезнали в опит да стигнат до Европа от Северна Африка спрямо 334 смъртни случая през същите месеци на 2022 година, заяви детската организация на Организация на обединените нации УНИЦЕФ.
Най-малко 289 деца са починали до момента през тази година, до момента в който са се опитвали да преминат рисковия маршрут, съобщи Никола дел'Арчипрете, координатор на УНИЦЕФ за Италия.
Сред мигрантите, пристигнали в Италия с спонтанни плавателни съдове сред януари и септември, е имало 11 600 непридружени малолетни, което е с 60% повече спрямо първите девет месеца на 2022 година
" Средиземно море се е трансформирало в гробище за децата и тяхното бъдеще ", съобщи Реджина де Доминичис от УНИЦЕФ, представена от БГНЕС.
" Трагичният брой на децата, които умират в търсене на леговище и сигурност в Европа, е резултат от политически избор и дефектна миграционна система ", сподели тя.
По данни на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците сред 1 януари и 24 септември в Средиземно море са починали или са изчезнали 2500 мигранти, което е с 50% повече, в сравнение с през същия интервал на предходната година.
Вълната от мигранти, пристигнали на италианския остров Лампедуза по-рано този месец - с към 8500 пристигнали единствено за три дни - евентуално ще се повтори през идващите седмици, сподели Арципрете.
" Знаем, че това са числа, които могат даже да набъбнат през идващите месеци, защото в страните на генезис или пренос на тези малолетни лица има редица спорове, естествени бедствия или даже климатични събития ", сподели той. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР