Броят на заетите легла е само един от факторите, по

...
Броят на заетите легла е само един от факторите, по
Коментари Харесай

Сербезова: Мерките срещу COVID-19 не зависят само от броя на заетите легла

Броят на заетите кревати е единствено един от факторите, по които се дефинира коя част от страната в коя Коронавирус зона попада. Това сподели министърът на опазването на здравето Асена Сербезова по време на съвещанието на парламентарната комисия по опазване на здравето.

Тя отговори на въпроса на някогашния здравен министър на ГЕРБ  Костадин Ангелов за формулата, по която се работи по проекта за справяне с пандемията.
Асена Сербезова: Недопустимо е бюрократични условия да лишават шанса за живот
" Недопустимо е бюрократични условия да лишават шанса за живот в обстановка, в която всяка секунда е скъпа ". Това написа здравният минист...
Прочети повече
" В по този начин наречения " проект Петков " централна роля броят на заетите интензивни кревати. При оповестяването му огромна част от страната беше в светлозелено, а оттогава втора седмица броя на заетите интензивни кревати не се е трансформирал. Следвайки тази логичност, това значи, че сега са заети по-малко от половината реанимационни кревати. И страната не би трябвало да е в тъмночервената зона ", установи Ангелов.

Министър Сербезова уточни, че данните му са правилни, само че изчисленията за цветовете на картата се вършат въз основата на мултифакторен разбор.

" Това са доказани случаи от началото на пандемията, по възрастови групи, доказани случаи на медицинския личен състав - дали има кой да обслужва леглата, умряли в страната и дейни случаи от началото на пандемията, брой на проби за деня, доказани случаи за деня, дейни случаи, приети в болница, сложени брой ваксини, заболеваемост на 100 души за деня, неусложнени случаи за деня и тн. На тази база се вършат краткосрочни и дълготрайни прогнози за страната ", отговори здравният министър.
Лечение на COVID-19
" Данните са събрани в министерството от лечебните заведения, в които те се ползват ", изясни тя. По думите ѝ ежедневно се наблюдават количествата на употребяваните моноклонални антитела, като при потребност се преразпределят сред лечебните заведения. " Няма болница, в която да липсват ", увери министър Сербезова. Те се ползват единствено, когато има показания за тях. Приключила е процедура за доставка на спомагателни количества.
Премиерът не е поемал ангажимент за анулация на зеления документ
Министър-председателят Кирил Петков отхвърли да е водил секрети диалози с „ Възраждане ” за анулация на зеления документ. Таков...
Прочети повече
В отговор на въпрос за доставка на лекарството молнупиравир министър Сербезова уточни, че на 12 януари Министерството на здравеопазването е подписало контракт с единствения оторизиран търговец на едро за доставката му и той ще влезе в действие след издаването на позволение за приложимост от Европейската организация по медикаментите. " След това ще бъде направена поръчката ", посочи тя.
Парите за здравеопазване
791 млн. за здравната система на страната са заложени в българския план за Плана за възобновяване и резистентност, като над 103 млн са за въздушна здравна помощ, заяви още Сербезова.

358 нови и оборудвани коли за спешна помощ са закупени с еврофинансиране по Проекта за поддръжка на развиването на незабавната здравна помощ. " Доставено е и цялото здравно и немедицинско съоръжение. Успоредно с това се обновява и материалната база в 235 обекта за незабавна здравна помощ в страната, като 9 от тях са изцяло готово. Повишаването на цените на материалите и труда обаче стопира доста от ремонтите, тъй като разноските надвишават отпуснатия бюджет. Така те не съставляват интерес за изпълнителните, по тази причина преизчисляваме какъв брой дофинансиране ще е належащо ", сподели още министърът пред депутатите.

Тя осведоми още комисията, че в Бюджет 2022 са планувани 33% нарастване на средствата за доболнична помощ.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР