Броят на заетите легла е само един от факторите, по

...
Броят на заетите легла е само един от факторите, по
Коментари Харесай

Министър Сербезова: Цветовете на картата се изчисляват не само по броя на интензивните легла

Броят на заетите кревати е единствено един от факторите, по които се дефинира коя част от страната в коя Коронавирус зона попада . Това съобщи министър Асена Сербезова пред депутатите от комисията по опазване на здравето е рамките на блиц надзор. Тя бе запитана от някогашния здравен министър и сегашен народен представител Костадин Ангелов за формулата, по която се работи по Плана за справяне с пандемията.

" В по този начин наречения " проект Петков " централна роля броят на заетите интензивни кревати. При оповестяването му огромна част от страната беше в светлозелено, а оттогава втора седмица броя на заетите интензивни кревати не се е трансформирал . Следвайки тази логичност, това значи, че сега са заети по-малко от половината реанимационни кревати. И страната не би трябвало да е в тъмночервената зона ", установи Ангелов.

Министър Сербезова уточни, че данните му са правилни, само че изчисленията за цветовете на картата се вършат въз основата на мултифакторен разбор . " Това са доказани случаи от началото на пандемията, по възрастови групи, доказани случаи на медицинския личен състав - дали има кой да обслужва леглата, умряли в страната и дейни случаи от началото на пандемията, брой на проби за деня, доказани случаи за деня, дейни случаи, приети в болница, сложени брой ваксини, заболеваемост на 100 души за деня, неусложнени случаи за деня и тн. На тази база се вършат краткосрочни и дълготрайни прогнози за страната ", отговори здравният министър.



791 млн. за здравната система на страната са заложени в българския план за Плана за възобновяване и резистентност , като над 103 млн са за въздушна здравна помощ, заяви още Сербезова.
 Асена Сербезова БГНЕС
358 нови и оборудвани коли за спешна помощ са закупени с еврофинансиране по Проекта за поддръжка на развиването на незабавната здравна помощ . " Доставено е и цялото здравно и немедицинско съоръжение. Успоредно с това се обновява и материалната база в 235 обекта за незабавна здравна помощ в страната, като 9 от тях са изцяло готово. Повишаването на цените на материалите и труда обаче стопира доста от ремонтите, тъй като разноските надвишават отпуснатия бюджет. Така те не съставляват интерес за изпълнителните, по тази причина преизчисляваме какъв брой дофинансиране ще е належащо ", сподели още министърът пред депутатите.

Тя осведоми още комисията, че в Бюджет 2022 са планувани 33% нарастване на средствата за доболнична помощ .
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР