Броят на задържаните по време на протестите срещу пенсионната реформа

...
Броят на задържаните по време на протестите срещу пенсионната реформа
Коментари Харесай

Протестите във Франция - 3, 5 милиона на улиците, 457 са задържаните, ранените полицаи - 441

Броят на арестуваните по време на митингите против пенсионната промяна във Франция е повишен на 457. Това заяви през днешния ден в ефира на телевизия " СиНюз " френският вътрешен министър Жералд Дарманен, представен от уеб страницата на медията и Българска телеграфна агенция.

Ранените до момента служители на реда и жандармеристи са 441, добави той, като благодари на чиновниците на реда и огнеборците за работата им по време на деянията.

Милиони излязоха по улиците на редица френски градове през вчерашния ден в деветия ден на митинги, само че тук-там демонстрациите прераснаха в конфликти. По думите на министъра единствено в Париж са били подпалени 903 обекта, конфигурирани в общественото пространство, в това число контейнери за боклук.

В столицата хулигани замеряха служителите на реда с бутилки, камъни и бомбички, а те отвръщаха нееднократно със сълзотворен газ. Според чиновниците на реда измежду стачкуващите е имало 1500 хулигани, мнозина от които особено са пристигнали този ден от парижките покрайнини.

В Бордо бе подпалена постройката на общината, а в Лориен, близо до Нант - полицейският сектор.

Нищо не успокоява настроенията поради опита на държавното управление да продължи с пенсионната промяна.

" Гняв " е думата на челните страници на днешните вестници.

Синдикатите към този момент оповестиха нов народен митинг във вторник.

Във връзка с митингите на контрольорите на въздушния трафик френската гражданска авиация настоя пред самолетните компании да анулират 33 на 100 от полетите си от и до летище Париж-Орли в неделя и 20 на 100 - в понеделник. Поискани са ограничавания от 20 на 100 и за летищата в Лион и Марсилия.

 

Стачките и митингите против пенсионната промяна във Франция доближиха нови равнище на активност, откакто съперници на държавното управление блокираха железопътни гари, пътища и част от интернационалното летище " Шарл дьо Гол " в Париж, съобщи ДПА.

Полицията в столицата употребява сълзотворен газ против стачкуващите и извърши арести. В други градове, измежду които Бордо, Нант и Рен, също имаше многолюдни митинги, съпроводени напрегнато.

По данни на вътрешното министерство 1,9 милиона индивида са излезли да стачкуват в страната. Според Общата конфедерация на труда броят на участниците в митингите е бил 3,5 милиона. Около 12 000 служители на реда са били изпратени да се грижат за реда по време на демонстрациите.

Стачките и митингите бяха най-вече мирни седмици наред, само че в последните дни имаше увеличение на насилието при спонтанните демонстрации.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР