Броят на заболелите от вирусни инфекции деца през последните две

...
Броят на заболелите от вирусни инфекции деца през последните две
Коментари Харесай

Очакват пик на грип и Ковид-19 от януари

Броят на заболелите от вирусни инфекции деца през последните две седмици последователно нараства

Въпреки че към момента по-голяма част от боледуващите се обслужват в доболничната помощ, отбелязва се и нарастване на постъпващите за лекуване в педиатричното ни поделение, заяви началникът на отделението в „ УМБАЛ-Пловдив “ доктор Анеса Георгиева, представена от БНР.

Медиците в лечебното заведение чакат пика на заболеваемост от сезонни вирусни инфекции, включително грип и Ковид, в края на януари и началото на февруари. Тогава се допуска, че ще настъпят възможни затруднения, нуждаещи се от болнично лекуване.

Все още, в този момент и до началото на декември, незасегнатите деца и техните родители, биха могли да се ваксинират със съответните противовирусни ваксини, сподели завеждащата. Профилактика при децата може да се направи и преди този момент /август, септември/ с противобактериални ваксини и други имуностимулиращи средства, несъмнено единствено по лекарско наставление, добави още тя.

Симптомите, с които децата търсят помощ в Педиатрията на болничното заведение, са висока температура, хрема, кашлица, болки в гърлото и главоболие при по-големите деца. Все още не са изключени признаци от стомашно-чревния тракт, като повръщане и диария, които бяха изключително присъщи при започване на сезона.

От постъпилите в стационара доминират кърмачетата, като при тях инфекцията протича по-тежко. Обичайно, наранени са всички деца в фамилията, само че при по-малките по-често се постанова болнично лекуване.

Най-много затруднения от вирусните респираторни инфекции са пневмонии и бронхиолити. Много значимо изискване те да бъдат предотвратени е навременното и съответно лекуване, което може да бъде прецизирано единствено от доктор.

Д-р Георгиева напомни още, че при съществуване на признаци на вирусна зараза, всеки би трябвало да посети персоналния си доктор, да не върви болен на работа, а децата – на градина и учебно заведение, както и да не се организира самолечение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР