Броят на заболелите от грип в Пловдив спада. В момента

...
Броят на заболелите от грип в Пловдив спада. В момента
Коментари Харесай

РЗИ-Пловдив: Заболеваемостта от грип в града спада, не се очаква мерките да се удължат

Броят на заболелите от грип в Пловдив спада. В момента общата заболяемост за града е 147,007 на 10 000 души, а при оповестяването на епидемиологичната конюнктура те бяха 179.62 на 10 000. Това заяви доктор Милена Панайотова от РЗИ-Пловдив пред кореспондент на медията ни.  
Прочетете още
Утре регионалният управител  Ангел Стоев привиква Областния действен щаб, който ще се организира взаимно с щаба към РЗИ-Пловдив. На него ще се вземат и решение за ограниченията.

„ В момента следим спад на заболяемостта, намираме се навръх епидемиологичното равнище. Във възрастова група от 0 до 4 година заболелите са под 99 персентила, от 15 до 29 година също има спад, единствено във възрастова група над 65 година са над 99 персентила. Миналия понеделник болните бяха 200,82 на 10 000 души. Смятаме, че въвеждането на ограниченията за ограничение на разпространяването на грип и ОРЗ помогнаха за по-бързото справяне с казуса ”, изясни тя.

Панайотова добави, че от изследваните проби е изолиран единствено грип вид А. Според нея не се чака ограниченията да бъдат удължени.

„ Учениците се връщат в класните стаи през днешния ден, само че не чакаме да има повишение на заболеваемостта. Нашите прогнози са, че идващия понеделник ще следим още по-голям спад на случаите на грип в региона ”, заключи тя.

Припомняме, че на 30 януари удължиха мерките за ограничение разпространяването на сезонния грип в Пловдив до 10 февруари в това число. Въведените ограничения са пречистване на децата в детските градини, постоянна стерилизация и проветряване. За лечебните заведения се преустановяват консултациите на здрави бременни дами и деца, прегледи, свиждания и планувани имунизации. В старческите домове свижданията също са прекратени.

На 23 януари беше оповестена грипна почивка, която продължи 5 образователни дни - от 25 до 31 януари включително. Веднага след приключване на грипната почивка стартира междусрочната почивка. Тя беше оповестена от МОН за интервала от 1 до 5 февруари. На 6 февруари учениците се завръщат в класните стаи.  

За същия интервал беше прекратено и провеждането на  извънкласни занимания и проведени действия с възпитаници, включващи визити на музеи, изложения, естествени обекти и други мероприятия с културна, спортна, опознавателна и възпитателна цел, планувани екскурзии, зелени учебни заведения, туристически пътувания и други

В лечебните заведения към момента разполагат с задоволителен брой незаети болнични кревати. Заетите места са и от смесена патология, а освен грип.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР