Броят на уличните котки в София е нарастнал чувствително. И

...
Броят на уличните котки в София е нарастнал чувствително. И
Коментари Харесай

Все повече котки по столичните улици, търси се финансиране за кастрация

Броят на уличните котки в София е нараснал сензитивно. И сигналите за това са доста. Единственият метод за справяне с казуса е всеобща кастрация, само че в София към момента няма общинско сдружение, което да се занимава с този проблем.



Интернет безусловно гъмжи от разгласи за изхвърлени котенца- в пликове, в кашони, даже в кофи за отпадък. Вместо да катрират котките си, доста хора вземат решение да се отърват от нежеланоето потомство, като просто го изхвърлят някъде.

" Тези котки които ние виждаме по улицата това са вторично подивели животни, това е домашна котка, това не е обикновено живеещ тип на улиците. Тоест храненето на животни на едно място води до събиране на нови животни, когато тези не са кастрирани това води до едно всеобщо размножаване, което води до едни ужасни безумия, което може да се следи да вземем за пример в центъра на София ", изясни ветеринарният доктор доктор Димитър Яновски.

Квартал Лозенец е пъвенец по бездомни котки. Голяма част от жителите на квартала даже считат,че котките са емблема на квартала и би трябвало да живеят и да се развъждат на улицата до бекрай. Останалите лозенчани пък от години алармират институциите- да се вземат ограничения, тъй като кварталът се е трансформирал в котешка тоалетна.

От общината признават за казуса и потребността от профилирана институция, която да се погрижи за казуса. Планира се " Екоравновесие " да стартира да работи и с котки.

" В един миг живот и здраве,надявам се малкимално скоро, всичко е въпрос и на финансови средства, активността на предприятието да буде разширена и да обхване безстопанствените котки, сдружението разполагат с клиника в която може да обработва ", сподели Лазар Петрунов, шеф на дирекция „ Околна среда “ в Столичната община.



За момента контракт с общината за гратис катрсиране имат от " Четири лапи ", само че те са доста натоварени и с стеснен ресусрс. Някои ветеринарни клиники също имат талони за безвъзмездна кастрация, оферират и клопки против депозит. Ако не се справяте с залавянето, има екипи доброволци, които могат да ви оказват помощ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР