Броят на участниците в протестни акции в Беларус, задържани днес

...
Броят на участниците в протестни акции в Беларус, задържани днес
Коментари Харесай

Полицията в Беларус използва специални средства срещу протестиращите против Лукашенко, задържа над 700

Броят на участниците в протестни акции в Беларус, арестувани през днешния ден от правоохранителните органи, надвиши 700 души, заяви правозащитният център "Вясна ", представен от ТАСС.

Към 20 ч. довечера в листата на арестуваните, оповестен на уеб страницата на "Вясна ", има 722 имена. Повечето са били задържани в Минск, само че има арестувани също в Брест, Бобруйск, Витебск, Гродно, Новополцк, Могильов и други градове.

Видоматериали демонстрират по какъв начин мъже и дами са влачени към камиони за арестанти и микробуси. Съобщава се, че има и ранени, съобщи Ройтерс.

Вътрешното министерство на Беларус удостовери, че през днешния ден против протестиращите в Минск са били употребявани специфични средства, заяви ТАСС. Потвърждаваме потреблението на специфични средства по време на неразрешени акции в Минск, заяви говорителката на Министерство на вътрешните работи Олга Чемоданова.

В първата половина на деня беше обявено за няколко потърпевши в региона на метростанция "Пушкинская ", евентуално от шрапнели при гърмеж на светошумови гранати.

Беларуските сили за сигурност направиха всеобщи арести на хора на така наречен Площад на Промяната в Минск. Там се бяха събрали протестиращи от разнообразни региони на столицата, с цел да почетат паметта на умрелия на 12 ноември 31-годишен гражданин на Минск Роман Бондаренко.

"Вясна " заяви още, че измежду арестуваните през днешния ден има и публицисти, съобщи Ройтерс.

Очевидец описа, че полицията е употребила сълзотворен газ, гумени патрони и зашеметяващи гранати, с цел да разпръсне множеството, демонстриращо против президента Александър Лукашенко. Видеозаписи, публикувани посредством платформата "Телеграм ", демонстрират по какъв начин униформени чиновници употребяват сълзотворен газ против стачкуващи в Минск, съобщи ДПА.

Около 15 метростанции в Минск бяха затворени, в опит да се попречи на достъпа на стачкуващи до центъра на града. Мобилният интернет също беше изключен, което е друга позната тактичност на управляващите, с цел да заглушат митингите.

Имаше блокирани улици и площади, някои с тежка техника, заяви ДПА. Разположени бяха и коли за транспорт на арестувани.

От президентските избори на 9 август насам всеки уикенд в Беларус има митинги против Лукашенко. Опозицията, международни сили и интернационалните наблюдаващи споделят, че изборите не са били нито свободни, нито почтени.

66-годишният Лукашенко е отпред на Беларус повече от четвърт век и не позволява инакомислие, отбелязва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР