Броят на туристите през този летен сезон бележи ръст от

...
Броят на туристите през този летен сезон бележи ръст от
Коментари Харесай

Лято 2022: Ръст на туристите в България от 20% спрямо година по-рано

Броят на туристите през този летен сезон бележи растеж от 20% по отношение на година по-рано. Въпреки това те остават с една четвърт по-малко по отношение на пиковата 2019 година, която беше последната преди пандемията от ковид. Това заяви министърът на туризма Илин Димитров, който е на обиколка по морето за срещи с сектора.

За интервала от 1 юни до 25 юли тази година общият брой на туристически регистрации в местата за настаняване надвишава 1.8 милиона.

Вътрешният пазар остава водещ с над 990 хиляди регистрации на българи в местата за настаняване.

" Тази година броят на българите, които избраха България, остана постоянен. Спадът е напълно лек по отношение на предходната. В същото време изходящият ни туризъм бележи растеж, като над 3.5 милиона са пътуванията отвън България ", сподели Илин Димитров. Това е предстоящо поради отпадането на рестриктивните мерки против ковид на редица места.

Тази година за първи път ваучерите за храна, които българите получават, могат да бъдат употребявани и за туризъм, подсети Илин Димитров.

След българите най-вече туристи през Лято 2022 у нас има от следните пазари: Румъния - над 260 хиляди, Полша - над 98 хиляди, Германия - над 70 хиляди, Чехия - над 56 хиляди, Англия - над 50 хиляди, Израел - над 33 хиляди и Молдова - над 29 хиляди, демонстрират данните на Министерството на туризма.

Таблица

Очакванията на Министерството на туризма са летния сезон да приключи на ниво малко над 80% от резултатите през Лято 2019 година

Войната в Украйна и бързото повишаване на случаите на ковид, както и обстановката по летищата в Европа с анулираните полети оказаха невиждано въздействие и не престават да имат отрицателен резултат върху туристическата промишленост и превоза освен у нас, само че в целия свят, означават от Министерството на туризма.

Въпреки тези условия, прогнозата е за повишен брой непознати туристи, като за част от непознатите пазари се чака растежа да е двуцифрен. Сред тя са Англия, Израел, Словакия, Норвегия.

На база планувани полети за този летен сезон се чакат по-добри резултати за пазарите - Полша - с 38% растеж, Чехия - 44% растеж, Германия - 18% растеж, Израел - 2 пъти растеж и Англия - близо 4 пъти растеж по отношение на предходната година, сочат данните на морските ни летища към 27 юли.

Къмпинг туризмът притегля от ден на ден туристи

Къмпинг туризмът по българското Черноморие притегля от ден на ден непознати туристи и то платежоспособни, стана ясно по време на срещата на министъра на туризма Илин Димитров с сектора в Бургас.

Бизнесът изиска по засилена и по-фокусирана реклама и одобряване на позитивния облик на дестинацията и българския туристически артикул.

По време на срещата беше разисквано и опцията за разширението на турския пазар и издаването на визи за трети страни.

Туристическият отрасъл изиска опция секторът да получи финансиране по Плана за възобновяване и резистентност.

Обсъдена беше още контролиране на нормативната база, стопанисването на плажовете, основаване на точни профилирани карти на Черноморския бряг.

Бизнесът изиска още и увеличение на броя на плажовете със наследник байрак.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР