Броят на туристите, посещаващи дворците, именията и павилионите, свързани с

...
Броят на туристите, посещаващи дворците, именията и павилионите, свързани с
Коментари Харесай

Рекорд: Шест милиона туристи посетиха Османските дворци в Ис...

Броят на туристите, посещаващи дворците, именията и павилионите, свързани с Президентството на Националните дворци, реализира нов връх през 2022 година, като доближи над 6 милиона. Това е  нарастване от 98 % спрямо 2021 година

 АА

Туризмът в страната още веднъж процъфтява откакто пандемията от ковид съвсем отмина. 

 

Беше маркирана забележима разлика в броя на посетителите през 2021 година и 2022 година, съгласно данните на Президентството на националните дворци, включващи основно данни от дворците Топкапъ, Долмабахче и Бейлербей и павилионите Айналъкавак, Ихламур и Кючуксу.

 

Тези скъпи културни наследства способстват доста за туристическия капацитет на страната с възходящия брой гости всяка година.

 АА

Съответно броят на туристите, посетили дворците през 2022 година, доближи над 6,7 милиона с нарастване от 98 % по отношение на миналата година. През 2021 година тази цифра беше записана като близо 3 милиона.

 

Дворецът Топкапъ, който беше посетен от 3,3 милиона туристи, беше най-посещаваният замък през 2022 година

 

Той е последван от двореца Долмабахче с 1,5 милиона туристи.

 

Летният замък Бейлербей, намиращ се под моста на Босфора, е най-посещаваният замък в азиатската част на Истанбул. Той усили броя на посетителите от 133 000 на 393 000 души.

 

Броят на посетителите, признати в османските дворци през 2022 година, се усили с 58 на 100 даже по отношение на визитите преди пандемията от 2019 година

 

В допълнение към историческите дворци, Музеят на стъклото и кристала Бейкоз, който беше открит през април 2021 година, беше измежду местата, които усилиха броя на посетителите. Музеят стана честа дестинация за над 185 000 души през 2022 година

 АА

Историческият храм Света София също се трансформира в една от най-посещаваните здания от локални и задгранични туристи, пристигнали да прегледат Истанбул.

 

Губернаторът на Истанбул Али Йерликая заяви, че почти 13,7 милиона души са посетили джамията Света София през 2022 година

 АА

Построена през 537 година като най-голямата християнска черква в източната Римска империя, Света София е превърната в джамия през 1453 година, след завладяването на Истанбул.

 АА

Комплексът остава джамия до 1935 година, когато е отворена още веднъж като музей. През юли 2020 година Държавният съвет анулира решението от 1934 година за основаване на музея и Света София беше прекласифицирана още веднъж като джамия, което провокира много полемики.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР