Броят на спасителните акции във високите части на планините се

...
Броят на спасителните акции във високите части на планините се
Коментари Харесай

Броят на спасителните акции във високите части на планините се е увеличил значително

Броят на избавителните акции във високите елементи на планините се е нараснал доста тази година, регистрират от Планинската избавителна работа (ПСС). За 2021 година до 1 декември са проведени 143 акции по отношение на 114 за цялата 2020 година

В тези акции е оказана помощ на 166 души, от които 155 са избавени, 10 са починали, а един към момента е в неопределеност, сподели шефът на ПСС Емил Нешев.

От избавителната работа регистрират огромен спад на общия брой хора, на които е оказана помощ. Това се дължи на намалелите произшествия по ски пистите.

" Ние вършим това разделяне - помощ, оказана по ски пистите, и избавителни акции във високата планина. Случаите по ски пистите са 1234 за изтеклата зима, като за миналата 2019-2020 година те са били 2376. Имаме повече от 1000 случая по-малко поради COVID-19, поради по-малкото визити на непознати туристи и изобщо по-малката населеност по ски пистите ", сподели Нешев.

В избавителната работа за пръв път водят статистика на случаи, при които техни чиновници са оказали сполучливо помощ единствено по телефона, без да се постанова излизане на хора на терен, като данните са за над 65 случая.

" И тази година можем да заявим сигурно, че главната причина (за случаите във високите планини) са подценяване на изискванията в планината и недооценяване на личните благоприятни условия на потърпевшите. Непознаването на теренните особености и на метеорологичните конюнктура също са фактори, които водят до несгоди ", съобщи Нешев.



По думите му най-вече избавителни акции са осъществени в Стара планина - 40, а по-късно се подреждат Рила (36), Пирин (34), Витоша (26), Осогово, Беласица и Родопи (по две), както и Славянка - една.

Общо 101 от акциите са свързани с туристи, 10 са фрирайд скиори, а седем са с фрирайд сноубордисти. " Все по-малко са случаите от битов темперамент - по хижи, заслони и така нататък Почти напълно са транспортни акции - 102, една е с хеликоптер - макар обстановката с хеликоптерите в България, колкото и да е тъжна, въпреки всичко успяхме да създадем една акция с потребление на хеликоптер ", посочи Нешев.

Въпреки усложненията, свързани с ковид, са извършени главните курсове за образование и от тях са излезли 15 нови сертифицирани планински спасители.

" Тази година успяхме да достигнем до сърцето на доста хора и компании и успяхме да съберем над 130 хиляди лв. от дарения и спонсорства. Оценяваме всяка стотинка, която хората са извадили от джоба си, с цел да сме по-ефективни и да работим по-добре ", сподели още Нешев.

Той напомни, че след сполучлива дарителска акция при започване на годината за търсене и помагане на потърпевши при лавини.

Председателят на Българския червен кръст Христо Григоров уточни, че ПСС разчита на близо 600 доброволци, 60 чиновници и повече от 20 кучета.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР