Броят на случаите на домашно насилие над жени се увеличава,

...
Броят на случаите на домашно насилие над жени се увеличава,
Коментари Харесай

Само за година над 3000 заведени дела за издевателства над жени


Броят на случаите на домашно принуждение над дами се усилва, сигнализират от Фондация “Анимус ”. За една година са заведени над 3 хиляди каузи от жени-жертви на принуждение, допълват от организацията, написа " Нова ТВ ".

По последни данни, от началото на 2020 е имало над 3000  дела по Закона за домашно принуждение. Една от аргументите за този растеж се оказва пандемията и наложения затворен метод на живот. Освен повече, случаите на принуждение стават и все по-жестоки.

“Има увеличение на убийства на дами. Има увеличение и на жестокостта, и методите на принуждение. Наблюдаваме все по-ожесточен метод на насилиетоЮ, изясни Надежда Стойчева от фондация “Анимус ”.

Според адвокати, с цел да има позитивна развръзка, би трябвало да се работи бързо.

На този декор в столицата се открива се първата правна клиника у нас в помощ.

“100 дами ще имат опция изцяло гратис да получат адвокатска помощ и да водят каузи от висококвалифицирани юристи по Закон за отбрана от домашно принуждение. Да имат опция незабавно да бъдат съветвани за издаване на ограничаваща заповед и предприемане на ограничения за отбрана ”, изясни Георги Георгиев, ръководител на СОС.

Освен правна помощ в столицата ще проработи и ново предпазено жилище за дами потърпевши от принуждение, което ще могат да употребяват дами освен от София, а и от цялата страна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР