Броят на след тайфуна Яги“ нарасна на повече от 220

...
Броят на след тайфуна Яги“ нарасна на повече от 220
Коментари Харесай

Наводнения и кални свлачища отнеха живота на над 200 души в Мианмар

Броят на след тайфуна „ Яги “ набъбна на повече от 220 души , а близо 80 души към момента са в неопределеност, заяви военното държавно управление, написа „ BBC “. Бурята мина през Северен Виетнам, Лаос, Тайланд и Мианмар при започване на септември и по публични данни до момента е лишила живота на повече от 500 души в района.

В Мианмар бурята провокира тежки наводнения и кални свлачища , при които починаха минимум 226 души, а цели села бяха разрушени.

Организация на обединените нации предизвести, че повече от половин милион души в разкъсваната от войната страна незабавно се нуждаят от храна, питейна вода, заслон и облекла . Организацията съобщи, че опустошенията от бурята обгръщат девет щата и области, в това число столицата Найпидо навътре в страната, както и Мандалай на север, Магуей на запад и Баго на юг – райони, ситуирани по поречието на най-голямата река в Мианмар – Иравади . Засегнати са и щатът Шан в североизточната част на страната и щатите Мон, Кая и Кайин , които се намират на юг от него.

Гражданската война е обхванала страната от началото на 2021 година, когато армията завзе властта, откакто смъкна демократично определеното държавно управление. Оттогава хиляди хора са убити, а милиони са принудени да изоставен домовете си, защото разнообразни въоръжени съпротивителни групи се борят с ръководещата военна хунта .

През последната към година армията изгуби надзор над огромни елементи от страната, създавайки нестабилна мозайка от ръководства. Това, дружно с неприятната връзка в отдалечените региони , значи, че информацията за жертвите се появява постепенно.

Организация на обединените нации съобщи, че наводненията са едни от най-тежките в най-новата история на Мианмар. Нейната организация за реагиране при бедствия пресметна, че към 630 000 души са били наранени от наводненията, блокирани са пътища, развалени са мостове и са прекратени информационни линии, което мощно затруднява напъните за оказване на помощ .

Агенциите за помощ също по този начин имат стеснен или никакъв достъп до доста елементи на страната, в това число щата Шан, един от най-засегнатите от наводненията , който понастоящем значително се управлява от бунтовническа войска.

Доброволец-спасител в южната част на щата споделя пред медията, че цели къщи са били заровени под кални свлачища . Той добави:

„ Досега сме събрали над 100 мъртви тела, в това число деца и възрастни хора. Все още търсям още над 200 . “

„ Това наводняване е най-лошото, което съм виждал през живота си “ , посочи гражданин на източната част на щата Шан.

Положението е също толкоз тежко и на повече от 500 благи в югоизточната част на страната: „ Хората незабавно се нуждаят от храна “ , споделя Кхон Матия, почитан чиновник в следения от бунтовниците щат Кайин (бивш щат Карен) пред „ BBC “ Бирмес. Матия продължи:

„ Няма предложение за интернационална помощ. Хората тук са в по-трудно състояние, тъй като всичко е блокирано поради наводненията и войната. Така че е доста мъчно да се доближи до нас. “

Управляващата военна хунта насочи необичаен апел за помощ през уикенда, като към този момент единствената страна, която се отзова, е прилежаща Индия . Тя изпрати помощ, включваща храна, облекла и медикаменти.

Тайфунът „ Яги “ аргументи гибелта на 10 души в Тайланд и на един в Лаос. Според управляващите във Виетнам броят на жертвите е 292, 38 души са изчезнали, над 230 000 къщи са развалени, 280 000 хектара посеви са унищожени, а съществени индустриални центрове са мощно развалени .

Ивайло Мирчев пита: Зависим ли е ГЕРБ от Пеевски?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР