Броят на разрешителните за строеж на жилищни единици в съседна

...
Броят на разрешителните за строеж на жилищни единици в съседна
Коментари Харесай

Стоят се три пъти по-малко жилища от необходимото

Броят на разрешителните за градеж на жилищни единици в прилежаща Турция през първата половина на 2022 година е едвам 262 000. За да се задоволят жилищните потребности на хората, всяка година на пазара би трябвало да се появяват най-малко 800 000 нови жилището, разясняват анализатори.

В опит да се оправи с възходящия дефицит на жилища, държавното управление разгласи стартирането на няколко огромни плана. На първо място десетки хиляди обществени жилища се възнамерява да бъдат издигнати във всяка от 81-те провинции на страната. Освен това в Турция ще започва още един огромен жилищен план под управлението на капиталовата компания Emlak Konut Real Estate.

Турското държавно управление също разгласи, че свободните офис площи в цялата страна се трансформират в жилищни здания. Това ще помогне за справяне с възходящите цени на жилищата и наемите, защото на пазара ще излязат 50 000 нови жилищни единици.

Недостигът на жилищния пазар се утежнява от 2019 година През 2016 година 1 млн. жилищни парцела са получили разрешителни за градеж, а година по-късно този брой нараства до 1,4 млн. единици. През идващите години броят на разрешителните за градеж последователно понижава, като през 2019 година доближава 320 000. През 2020 година обаче броят на разрешителните е повишен до 555 000. През 2021 година 721 000 жилищни единици са получили съответните разрешителни.

Турският статистически институт (TÜİK) оповестява, че през второто тримесечие на 2022 година броят на издадените разрешителни за градеж, както и броят на жилищните единици, са намалели със 7,5% и 15,3% на годишна база.

Пълният цикъл на строителство на една постройка в Турция е към 2 години. Поради тази причина към момента не са навлезли на пазара жилищни парцели, разрешението за градеж на които е издадено през 2019 година

Цените на жилищните имоти скачат стремглаво. Тъй като цените на жилищата се повишават, клиентите са все по-склонни да купуват земя като различна капиталова опция. Това от своя страна води до оскъпяване на тези парцели.

С 83% са скочили междинните за страната цени на парцелите, подобаващи за жилищно строителство. А в някои известни провинции, като Истанбул, Измир, Анталия, Мугла и черноморската провинция Ризе, растящите цени на жилищната земя са поскъпнали с над 100%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР