Броят на ражданията в Китай през 2022 г. е бил

...
Броят на ражданията в Китай през 2022 г. е бил
Коментари Харесай

Демографската ситуация и проблемите на възрастните в Китай ще бъдат във фокуса на двете сесии и тази година

Броят на ражданията в Китай през 2022 година е бил 9,56 милиона, на умрелите – 10,41 млн., популацията в края на годината е намаляло с 850 000 души спрямо края на 2021 година Това значи, че за първи път от 60 години китайското население изпитва негативен растеж, предизвиквайки угриженост в обществото и разгорещени полемики измежду специалисти и учени.

Неотдавна вестник „ Нунмин жъбао “ разгласява коментар на Дуан Чънжун, професор от Центъра за проучване на население и развиване към Китайския национален университет, в който той показва, че има фактори, които биха благоприятствали възобновяване темповете на раждаемост в близко бъдеще, само че в дълготраен проект негативният напредък на популацията е необратима наклонност, в чийто стадий Китай навлиза.

„ Според мен, данните не демонстрират, че Китай е в ерата на негативен напредък на популацията. За да бъдем точни, сега сме на стадия на нулев растеж. Демографските трендове в международен проект демонстрират, че едно население минава от позитивен към нулев, а по-късно към негативен напредък. В композиция с актуалната обстановка на Китай двете сили на позитивния и негативния напредък работят редом и към момента не са се разделили на „ победител “ и „ губещ “, тъй че е по-подходящо да се употребява нулев напредък, с цел да опишем обстановката “, споделя той.

Юен Син, професор в Института за популацията и развиване към университета „ Нанкай “, изяснява, че с въвеждането и подобряването на ограниченията за поощряване на раждаемостта, тя евентуално ще се усили в известна степен през идващите няколко години, само че – по думите му – е ясно, че Китай е навлязъл в стадия на негативен напредък на популацията.

Джан Сюин от Китайския център за проучване на популацията и развиването, показва, че анализът на данните от последното национално броене и резултатите от калкулации на огромни данни демонстрират, че негативният напредък ще бъде съществена наклонност в демографските процеси, а годишната раждаемост през идващите пет години ще се колебае, след което стабилно да стане негативна. На фона на тази огромна смяна в трендовете належащо е китайското общество да има явен, последователен и дълготраен отговор, който да понижи негативното влияние, счита ученият.

„ В момента икономическата тежест, грижите за децата и терзанията на дамите за кариерното им развиване към момента са съществени фактори, ограничаващи раждаемостта в китайските фамилии. За да решим паниките на жителите, би трябвало да вземем поради всички типове ограничавания, да приложи вярното лекарство и точните политики за дейно понижаване на компликациите пред семействата. Мерките в поддръжка на раждаемостта би трябвало да бъдат всеобхватни, многостепенни и сложни “, споделя Джан Сюин.



„ Трябва да обръщаме съществено внимание на негативния напредък на популацията, само че не трябва да се тревожим прекомерно доста “, счита Уан Пейан, заместник-председател на Комисията по население, запаси и околна среда към Националния комитет на КНПКС и изпълнителен вицепрезидент на Китайската асоциация по фамилно обмисляне. По думите му, от позиция на закономерностите в човешкото развиване негативният напредък на популацията е неминуем развой на избран стадий от индустриализацията и рационализация, демографско събитие, с което са се сблъсквали всички развити страни по света.

„ Следващата стъпка е да обърнем внимание на връзката сред размера и структурата на популацията “, показва Уан Пейан и предлага поощряване на уместно равнище на раждаемост и усилване на целевите политики в тази област, с цел да се избегне бърз спад на популацията и несъразмерен дисбаланс в структурата му.

С оглед на първия отрицателен приръст за последните 60 години, упованията са тематиката да влезе във фокуса на вниманието и на тазгодишните сесии на ОСНП и Наказателен кодекс на КНПКС. Ускореното застаряване и увеличение групата на възрастното население в Китай слага на дневен ред въпрос като по какъв начин тези хора да имат нужната им сигурност. И в предходни години законодателните органи на разнообразни равнища излизаха с голям брой оферти, някои от които са осъществени и на процедура. Например, управляващите на провинция Фудзиен предложиха тази година прибавяне на 300 трапезарии и 50 институции за обслужване на възрастни хора. В Съчуан се ангажираха интензивно с построяването на „ 15-минутен кръг за обслужване на възрастни хора “ в градска среда. През последните пет години на доста места в страната има благоприятни условия за публично хранене на възрастни хора – Тиендзин разполага с 1357 пункта и 1701 стола, Фудзиен е построила 1474 стола за възрастни хора, като в 31 града те обгръщат на практика цялото им население.



Грижата за възрастните селските региони е към момента едва звено в системата за обслужване, като тази тематика притегли по огромно внимание на тазгодишните сесии на провинциалните парламенти. В Съчуан управляващите се ангажираха през тази година да работят по-активно с проблемите на възрастните и децата, като съответно считат да подобрят пенсионната система за селското население.

Депутатът от Фудзианското провинциално заседание на народните представители Ояун Сунин предложи селата да си предават едно на друго запаси за обслужване на възрастните и взаимно създаване на диверсифициран механизъм за финансиране.

Удовлетворяването потребностите на възрастните хора в разнообразни аспекти и вярно решение на обществените проблеми, породени от застаряването, са свързани с цялостното развиване на страната и с устойчивото развиване на другите региони. И това е тематика, от която двете сесии не могат да избягат през последните години.

През предходната година да вземем за пример, депутати от ОСНП направиха оферти за ускорение усъвършенстването на системата за оказване на медицински грижи в домашни условия и поддръжка за грижата за възрастните хора вкъщи.

Отговорните министерства и комисии показаха, че ще усилят домашни медицински услуги за възрастни хора и ще се стремят да открият дълготрайна рамка за тях, съответстваща на икономическото развиване и демографските трендове. Същевременно през идващите пет години ще продължи осъществяването на плана за даване на услуги за възрастни хора вкъщи, който ще засегне към 2 милиона фамилии с хора със специфични усложнения, като средствата ще дойдат от държавния бюджет и други канали.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР