Броят на пушачите на лула, наргиле и пури в Обединеното

...
Броят на пушачите на лула, наргиле и пури в Обединеното
Коментари Харесай

Нецигарените форми на пушене във Великобритания са се увеличили 5 пъти

Броят на пушачите на лула, наргиле и пури в Обединеното кралство се е нараснал 5 пъти за едно десетилетие и съгласно специалистите това може да докара до увеличение на обвързваните с пушенето ракови болести, като да вземем за пример рак на устата и белия дроб, заяви „ Гардиън “.


Според изследване, оповестено в списание Nicotine and Tobacco Research, през предходната година е имало към 772 800 души, които са употребявали тютюневи произведения, разнообразни от цигари, в съпоставяне със 151 200 души през 2013 година

Данните се основават на проучване на учени от Калифорнийския университет, които са интервюирали представителна извадка от към 1700 възрастни месечно за техните привички на пушене в интервала 2013-2023 година

Изследването откри, че най-голямото нарастване на използването на тютюн без цигари е измежду младежите, като 3% от 18-годишните употребяват тези произведения спрямо 1,1% от 65-годишните. Проучването също по този начин откри, че разпространяването е по-високо измежду мъжете и актуалните пушачи.

През 2022-23 година един на всеки 10 пушачи е употребявал единствено тютюн без цигари, да вземем за пример в пури и наргиле. Пури, наргиле, пурети и лули са нецигарени форми на пушене и могат да бъдат по-вредни от цигарите.

Според Британската фондация за сърдечни болести човек, който пуши наргиле в продължение на 20 до 80 минути, може да вдиша същото количество пушек като човек, който пуши повече от 100 цигари. Благотворителната организация съобщи, че безтютюневото наргиле към момента създава рискови отрови от дима.

В изследването се показва, че измежду вероятните аргументи за забележителното нарастване може да е убеждението на хората, че тези форми на пушене са по-малко нездравословни от цигарите, както и финансови аргументи.

В изследването се отбелязва, че възбраната на ментоловите цигари през май 2020 година не включва тези форми на пушене. Това може да значи, че хората, които избират този мирис, може да са се насочили към други артикули, които не са включени в възбраната, като наргиле и пури.

Според оценките тютюнът е директно обвързван с 54 300 случая на рак годишно в Обединеното кралство. Министрите обмислят законодателство, което ще значи, че всеки, който е роден на или след 1 януари 2009 година, няма да може законно да си купува цигари в Англия в нито един миг от живота си, защото възрастта за пушене ще се усилва с една година всяка година.

Д-р Иън Уокър, изпълнителен шеф по политиките в Cancer Research UK, съобщи: " Тютюнът убива по един човек на всеки пет минути в Обединеното кралство. Подобни проучвания демонстрират, че казусът с тютюнопушенето не е обвързван единствено с цигарите - всички тютюневи произведения са нездравословни и предизвикват рак, без значение от формата им. Ето за какво е извънредно значимо държавното законодателство за възрастта на продажба да се ползва за всички тютюневи произведения. Ако бъде приложена, тази политика ще бъде жизненоважна стъпка към основаването на Обединеното кралство без тютюнев пушек, като по този метод ще се предотврати опцията бъдещите генерации в миналото да се пристрастят към тютюна "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР