Броят на преките чужди инвестиции (ПЧИ) в Европа са със

...
Броят на преките чужди инвестиции (ПЧИ) в Европа са със
Коментари Харесай

Европа не е достатъчно атрактивна за инвеститорите

Броят на директните непознати вложения (ПЧИ) в Европа са със спад от 4% за 2018 година и доближават 6356, отича проучване на компанията Ърнст и Янг.

Независимо от този спад, равнищата на вложенията остават на второто си най-високо равнище от 2000 година насам, когато компанията стартира да събира тези данни.

Нагласата на вложителите обаче е песимистична - едвам 37 на 100 от фирмите, обект на изследването, плануват повишение на атрактивността на Европа през идващите три години. Това е спад по отношение на прогнозата от предходната година, когато 50 на 100 от вложителите са предвиждали повишение на привлекателността на Европа.

Не по този начин седят нещата в софтуерният бранш. През 2018 година броят на плановете от ПЧИ скача до рекордно равнище от 1227 (увеличение от 5 на 100 по отношение на миналата година). Растежът се движи главно от компании от Съединени американски щати, откъдето идват 37 на 100 от цифровите планове за ПЧИ в Европа през предходната година. ПЧИ са мощни също и в обичайни за Европа браншове - превоз, машиностроене и химическа индустрия.

За да продължи да притегля ПЧИ и да резервира капиталовата сила, Европа би трябвало да продължи да развива мощните си страни: отбрана на неприкосновеността на данните, проектите за обединен цифров пазар и постоянен данъчен режим, настояват от Ърнст и Янг.

Европа би трябвало да продължи да влага в технологии и да дава достъп до гъвкава и квалифицирана работна мощ, което съставлява моторът на ПЧИ. Това значи преди всичко вложения в цифрови умения за бъдещето и основаването на физическата инфраструктура, от която се нуждаят софтуерните компании, като да вземем за пример супер скоростна интернет съгласуваност, показват от компанията. Европа бележи голям прогрес, само че към момента има какво да направи, с цел да запълни пропуските в софтуерните умения и в регулацията на софтуерния бранш.

Ако може да се реализира това, Европа ще притегли повече вложения, ще сътвори повече работни места и ще се радва на стопански разцвет, разяснява Анди Болдуин, ръководещ съучастник на EY за Европа, Близкия Изток, Индия и Африка.

България

Броят на плановете, основани от ПЧИ в България през 2018 година, е 43. Като цяло България регистрира покачване на броя планове по отношение на 2017 година, когато плановете са били 33. Създадените нови работни места в резултат на ПЧИ в България са 7398, през 2017 година работните места, основани от ПЧИ в България са били 2739. Традиционно, най-големите вложители в България са Германия, която основава през предходната година 5375 работни места, Съединени американски щати с 618 работни места и Англия със 195 работни места. Новосъздадените работни места от ПЧИ в България са най-вече в областта на бизнес услугите, осведомителните технологии, превоза и логистиката, показват от компанията.

В България ПЧИ в цифровия бранш през 2018 година са 15, като по този начин страната ни изпреварва някои страни членки на Европейския съюз като Дания, Италия, Чехия, както и Турция, пишат от Ърнст и Янг.

Двете най-големи стопански системи в Европа, Англия и Германия, които дружно притеглят почти една трета от ПЧИ в Европа, са привлекли 13 на 100 по-малко вложения, в сравнение с през миналата година (съответно 1054 и 973 планове за ПЧИ).

Франция, която регистрира напредък в ПЧИ от 31 на 100 през 2017 година, означи едвам 1 на 100 напредък през 2018 година За първи път, обаче, през последната година във Франция са били основани повече планове за научно-изследователска и развойна активност (НИРД) и произвеждане (съответно 144 и 339), в сравнение с в която и да било друга европейска страна.

Обратно, ПЧИ се демонстрира като съществена движеща мощ за работните места в други западноевропейски и централно- и източноевропейски страни - без значение от политическата неустановеност в някои страни, показват специалистите. Сред първите 10 европейски дестинации за ПЧИ забележими положителни резултати се регистрират от: Испания (32 на сто), Белгия (29 на сто), Полша (38 на сто), Турция (14 на сто) и Ирландия (52 на сто). Италия регистрира нарастване от 63 на 100 в ПЧИ по отношение на миналата година, което съставлява най-бързия растеж на ПЧИ измежду първите 20 страни в Европа, сочи анализът.

Редица страни регистрират огромен, двуцифрен спад в ПЧИ: Холандия, (- 32 процента), която, макар спада, резервира мястото си измежду първите 10 капиталови дестинации; Швеция, (-32 процента); и Чехия, (-51 процента).

За да се конкурира с големите суми, които се влагат в технологии в Съединени американски щати и Китай, Европа би трябвало да се разграничи и да ускори своята конкурентоспособност, настояват от Ърнст и Янг. Европейските компании и държавни водачи би трябвало да се концентрират върху основаването на конкурентна и постоянна среда, учредена на уравновесени регулации. Правителствата и бизнесът би трябвало да обединят сили и да работят целеустремено, с цел да се оправят с дефицита на квалифицирани фрагменти в Европа и да подсигурят подобаващите софтуерни умения на съществуващата работна мощ, показват още от компанията.

Наличието на цифрови умения е най-важният фактор за вероятностите за напредък и доходност. Европа би трябвало да гледа на това като на опция и да сътвори среда, която притегля гении с изключителни цифрови умения. В момента европейските компании търсят съответно хора с умения в региона на киберсигурността, огромните бази данни и разбора на данни, изкуствения разсъдък и роботиката. Недостигът е точно на хора с сходни умения, които са от сериозно значение за цифровата промяна. Ако фирмите не отдадат същия приоритет във връзка с фрагментите, какъвто отдават на цифровата промяна на бизнесите, те са изправени пред сериозен риск да се трансфорат в морално изостанали компании, означават от Ърнст и Янг.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР