Броят на пенсионерите с пенсии под линията на бедност от

...
Броят на пенсионерите с пенсии под линията на бедност от
Коментари Харесай

Министър Лазаров: Доходът на над 330 000 пенсионери ще надхвърли линията на бедност тази година

„ Броят на пенсионерите с пенсии под линията на беднотия от 504 лв. ще се намали два пъти през тази година. Това ще бъде допустимо с помощта на плануваните дейности за повишение на техните приходи в квалифицирания от служебното държавно управление план на бюджет на държавното публично обезпечаване. Те ще намалеят от сегашните 658 520 на 326 423 души. “

Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров пред публицистите след днешното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие /НСТС/. На него бяха разисквани плановете на закони за държавния бюджет , Националната здравноосигурителна каса и държавното публично обезпечаване за 2023 година, които не бяха подкрепени от членовете на НСТС .

Трите закона подсигуряват социално-осигурителните права на хората. В региона на държавното публично обезпечаване се предлага от 1 юли всички пенсии , отпуснати до края на предходната година, да се покачат с 12% . Това отразява настоящото все още предписание за осъвременяване на пенсиите посредством отчитане на 50 на 100 от показателя на потребителските цени и 50 на 100 от междинния застрахователен приход за миналата година. Увеличението ще докара до повишаване на междинната пенсия с 16,7% , като размерът й се чака да надвиши 788 лева

Министър Лазаров акцентира, че с плануваните ограничения в региона на пенсионната система се чака пенсионният приход да замества съвсем 71% от чистия приход на човек преди пенсионирането.

Той добави, че с бюджета на Министерството на труда и обществената политика са обезпечени правата на хората , които получават поддръжка от обществената система. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР