Броят на пациентите с коронавирус в болниците започва да намалява

...
Броят на пациентите с коронавирус в болниците започва да намалява
Коментари Харесай

Болниците продължават да имат нужда от доброволци за COVID отделенията

Броят на пациентите с ковид в лечебните заведения стартира да понижава към 2 седмици откакто кривата на заболеваемостта тръгне надолу. Засега в Коронавирус отделенията у нас има над 6 хиляди души, описват от Нова телевизия.

Нуждата от доброволци, които да оказват помощ, е сериозна. Оказва се обаче, че лечебните заведения избират по-дълго да търсят квалифицирани фрагменти, в сравнение с да вземат хора без опит.

Преди година поради взрива от COVID-19 Христиан остава без работа. И след 15 години като сервитьор, той внезапно трансформира посоката.

" Имало е и много натоварващи душевен моменти, когато си отиват хора, откакто в продължение на месеци си се грижил за тях ", споделя той.

Но конфликтът му с тази действителност води и до съществена смяна в живота му.

" Работата с пациентите и благите сестри и доктори, които бяха толкоз дружелюбни непрекъснато да ни изясняват всичко, което ни интересува, и да задаваме хилядите си въпроси, ме накара и аз да желая да бъда сестра и в този момент да изучавам за това ", споделя Христиан.

Немалка част от доброволците обаче остават в Коронавирус отделенията за малко. Това, дружно с по-слабия напън към лечебните заведения по време на петата вълна, е причина някои огромни лечебни заведения да не търсят доброволци.

В Бургас обаче, където заболеваемостта остава висока, повода да не търсят доброволци е нуждата им от хора с опит.

" Натискът в здравната система е значителен и имаме потребност от квалифицирани лекари и сестри, защото към този момент изнемогваме ", съобщи доктор Стела Сивева.

Всички, които желаят да оказват помощ, към този момент могат да аплайват през единната здравна система на уеб страницата His.bg.

На ден аплайват към 10 души. Боян от Силистра, да вземем за пример, към този момент е подал документите си към районната здравна ревизия.

" По-малко от 24 часа по-късно се свързаха с мен с уточняващи въпроси – какъв брой време мога да отстранявам, кои дни от седмицата ", споделя Боян Симеонов.

Вместо в болница той взема решение да оказва помощ на чиновниците в РЗИ, тъй като с очите си видял какъв брой натоварена е работата им.

" Трябваше да си слага бустерна доза, имаше опашка пред РЗИ-Силистра и двама жители от английски генезис желаеха да си слагат доза ваксина, само че служителката на РЗИ имаше езикова преграда. Още тогава си споделих, че мога да оказа помощ ", споделя той.

В онлайн системата всеки може да уточни на коя от общо 93 здравни инспекции или лечебни заведения желае да оказва помощ, във всяка област у нас. В противоположен случай РЗИ ще го разпределят там, където има най-голяма потребност от доброволци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР