Броят на отпуснатите гръцки пенсии на български граждани е 4780

...
Броят на отпуснатите гръцки пенсии на български граждани е 4780
Коментари Харесай

4780 българи получават пенсии от Гърция

Броят на отпуснатите гръцки пенсии на български жители е 4780 по данни на Националния застрахователен институт (НОИ). Това заяви министърът на труда и обществената политика Бисер Петков по време на парламентарния надзор, представен от Българска телеграфна агенция

Изплащането на пенсиите става по предоставени банкови сметки на хората . Това е повода във ведомството да нямат информация за възможни забавяния на заплащанията. Данните на осигурителния институт сочат, че случаите все още, в които не е преценено правото на българска пенсия заради непотвърден застрахователен стаж в Гърция, са 908. Случаите, в които не е преценено правото на гръцка пенсия или в Национален осигурителен институт не е постъпила информация за то ва, са 933.

В последните години в общественото министерство се обработват редица тъжби, свързани с отпущането и приемането на пенсии от Гърция. Открояват се два съществени казуса - първият е обвързван със закъснение на потвърждаването на информация за съществуването и продължителността на осигурителни интервали от гръцка страна. Това е спънка за отпущането на пенсии , а вторият - със прекъсване на изплащането и невъзобновяване на към този момент отпуснати гръцки пенсии .

Гръцката администрация изяснява първия проблем с това, че има голям брой напуснали чиновници от осигурителните институции и неспособност за замяна с нов личен състав, сподели министър Петков.
Социалноосигурителната система в Гърция се намира в положение на радикална промяна , като главен израз на тази промяна е сливането на всички осигурителни фондове в един, изясни българският обществен министър.

От службата по трудови и обществени въпроси в Атина е основана краткотрайна организация всички входящи преписки , свързани с засвидетелствуване на осигурителни интервали и издаване на пенсионни решения.
Те се разпределят от някогашния отдел за пенсии на жители от Европейски Съюз на досегашния главен застрахователен фонд IKA , който в този момент извършва функционалности на разпределително звено. Това в допълнение забавя реакцията на гръцката администрация по преписки на жители от Европейски Съюз, изясни Бисер Петков.

Вторият проблем със прекъсването на пенсии постоянно е обвързван с несъблюдение на законовите условия за съществуване на гръцки застрахователен номер AMKA и данъчен номер AФM . Получаването на тези номера може да става само персонално или посредством прокурист, като не е допустимо заявяването за издаване на данъчен номер да става по пощата . Процедурата по обработка на новите документи също води до закъснение, добави Бисер Петков.

По думите на обществения министър гръцките управляващи изрично изключват съществуването на дискриминационно отношение към българските жители . Те показват, че забавянето при обработката на осигурителния стаж за пенсии се отнася с идентична годност и към гръцките жители , за които интервалът за издаване на позволение за пенсионно обезщетение е към две години. За българските жители този период е по-дълъг, поради процедурата по потвърждаване и сумиране на застрахователен стаж допълнително от една страна на Европейски Съюз.

Гръцките управляващи са уверили, че новата администрация ще има приключен тип към октомври. Т огава най-вероятно ще приключи работата по правене на електронни регистри за засвидетелствуване на осигурителните интервали на жителите, което би трябвало да усъвършенства доста времетраенето за обработка на документи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР