Броят на обявите за работа през септември е нараснал с

...
Броят на обявите за работа през септември е нараснал с
Коментари Харесай

Обявите за работа се увеличват в почти всички икономически сектори през септември

Броят на обявите за работа през септември е повишен с 4% по отношение на предходния август. Предложенията са с 1800 повече, като общият им брой възлиза на съвсем 49 000. На годишна база също се следи растеж от 3% (спрямо септември 2021г.).

Ръст на обявите се следи и в съвсем всички стопански браншове, като само изключение прави „ Хотелиерство и ресторантьорство “. Обявите в него са с близо 500 по-малко от предходния месец – спад от 7%.

При останалите браншове наклонността е противоположна. С максимален брой са се нараснали предложенията в „ Търговия и продажби “ (650 оферти повече, 6% ръст), „ Административни и обслужващи действия “ (400 оферти повече, 9% ръст) и „ ИТ “ (320 оферти повече, 1% ръст).

След тях се подреждат секторите „ Строителство “ (260 оферти повече, 11% ръст), „ Логистика и превоз “ (250 оферти повече, 6% ръст), „ Маркетинг и реклама “ (215 оферти повече, 15% ръст), „ Здравеопазване и фармация “ (205 оферти повече, 11% ръст), „ Производство “ (180 оферти повече, 2% ръст) и „ Счетоводство, одит, финанси “ (45 оферти повече, 2% ръст).

На годишна база също следим растеж на обявите във всички браншове. И тук има едно изключение, като то е в бранша „ ИТ “. Спадът на предложенията в него по отношение на м. септември 2021 година е 18% или 1300 оферти по-малко.

Бихме могли да тълкуваме тази наклонност, от една страна, с нормализирането на търсенето на фрагменти в този бранш след дейното „ презапасяване “  през пандемичните 2020г. и 2021г и от друга – с оповестеното краткотрайно „ заледяване “ на подбора на фрагменти (hire freeze) в промишлеността от редица софтуерни компании в страната и по света.

Дялово разпределение

Анализът на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger, демонстрира че с максимален дял на предложенията продължава да бъде секторът „ Търговия и продажби “ с 23%, следван от секторите „ Производство “ (16%) и „ Хотелиерство и ресторантьорство “ (13%).

След тях се подреждат секторите „ ИТ “ (12%), „ Административни и обслужващи действия “ (10,2%), „ Логистика и превоз “ (10%),  „ Строителство “ (5%), „ Счетоводство, одит, финанси “ (4,3%), „ Здравеопазване и фармация “ (4,2%), „ Маркетинг и реклама “ (3%) и „ Изкуство “ (1%).

Обяви, подобаващи за бежанци

Броят на обявите за работа, подобаващи за бежанци, през септември се е нараснал с 5% или малко повече от 100 оферти повече. Общият брой на този вид обяви  е към 2400 - 6% дял от всички разгласи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР