Броят на обявите за работа през февруари продължава да расте.

...
Броят на обявите за работа през февруари продължава да расте.
Коментари Харесай

Какви кадри търсят работодателите?

Броят на обявите за работа през февруари продължава да пораства. Предложенията са се нараснали с 9% по отношение на януари, а на годишна база растежът е 50 на 100. Най-голям растеж има в търсенето на чиновници за туристическия бранш.

Това демонстрира ежемесечният разбор на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger.

Положителна е наклонността и в съвсем всички браншове, означават от компанията.

С максимален растеж на обявите през февруари е секторът „ Хотелиерство и ресторантьорство “ - 60%. След него се подреждат секторите „ Логистика и превоз “ (40 на сто) и „ Счетоводство, одит, финанси “ (14%).

При останалите браншове растежът на броя на обявите е: „ Маркетинг и реклама “ (5,6%), „ Производство “ (5 на сто), „ ИТ “ (4 на сто), „ Административни и обслужващи действия “ (2,4%), „ Търговия и продажби “ (2%), „ Здравеопазване и фармация “ (1 на сто).

Почти неизменен, с доста лек спад на предложенията, остава секторът „ Строителство “, в който обявите са намалели с 0,2%.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/image002.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 900 " height= " 354 " />

Секторите „ Търговия и продажби “ и „ ИТ “ резервират водещите си позиции по брой на предложенията надлежно с дялове от 19% и 15,7%.

Още през предходния месец JobTiger отчетe растеж от 72 на 100 в бранша „ Хотелиерство и ресторантьорство “. С продължаващото настоящо нарастване делът на обявите на бранша се усилва на 15,6% и от предходно пето място той към този момент заема трето по дял от общия брой разгласи и съвсем изравнява този на бранша „ ИТ “.

След тях по дял се подреждат надлежно секторите: „ Производство “ (15 на сто), „ Административни и обслужващи действия “ (10%), „ Логистика и превоз “ (8 на сто), „ Счетоводство, одит, финанси “ (5%), „ Строителство “ (4,9%), „ Здравеопазване и фармация “ (3,9 на сто), „ Маркетинг и реклама “ (3,5%) и „ Изкуство “ (1%).

https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/image003.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 900 " height= " 413 " />

Работа от у дома

При предложенията за работа от у дома и/или отдалечена работа се следи лек спад от 3% или близо 200 оферти по-малко, по отношение на януари, регистрират още от компанията медиатор при намирането на работа.

Общият дял на тези разгласи е 13,2% от всички разгласи за работа или близо 6250 оферти.

Спрямо секторите, които дават опция за подобен вид работа, тези оферти са разпределени в следното съответствие „ ИТ “ (63 на сто), следвани от „ Административни и обслужващи действия “ (16%) и секторите на аутсорсинг (BPO) промишлеността (16%) и „ Търговия и продажби “ (5%).

https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/image005.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 900 " height= " 416 " />

Обяви с условие за владеене на зелен документ

Предложенията, притежаващи условие за разполагаем зелен документ също са намалели през февруари. Техният брой е близо 150 и се равнява на едвам 0,3% от всички разгласи, демонстрират наблюденията на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger.

Предлагане по градове

Броят на обявите за София е намалял с 2 на 100, а при останалите водещи регионални градове следим нарастване. Те са се нараснали както следва: Варна (22%), Бургас (18 на сто), Пловдив (5%), Стара Загора (5 на сто) и Русе (4%).

Основен фактор за осезаемото нарастване на обявите във Варна и Бургас е още веднъж засиленото търсене на фрагменти в бранша „ Хотелиерство и ресторантьорство “.

Като дялово систематизиране предложенията във водещите регионални градове заемат 79% от всички разгласи.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/image006.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 900 " height= " 460 " />
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР