Броят на обявите за работа през февруари продължава да расте,

...
Броят на обявите за работа през февруари продължава да расте,
Коментари Харесай

Ръст от 60% на обявите за работа в сектор Хотелиерство и ресторантьорство

Броят на обявите за работа през февруари продължава да пораства, демонстрира ежемесечният разбор на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger. Предложенията са се нараснали с 9% по отношение на януари, а на годишна база растежът е 50%.

Положителна е наклонността и в съвсем всички браншове. С максимален растеж на обявите през февруари е секторът „ Хотелиерство и ресторантьорство “ с 60%. След него се подреждат секторите „ Логистика и превоз “ (40%) и „ Счетоводство, одит, финанси “ (14%).

При останалите браншове растежът на броя на обявите е: „ Маркетинг и реклама “ (5,6%), „ Производство “ (5%), „ ИТ “ (4%), „ Административни и обслужващи действия “ (2,4%), „ Търговия и продажби “ (2%), „ Здравеопазване и фармация “ (1%).

Почти неизменен, с доста лек спад на предложенията, остава секторът „ Строителство “, в който обявите са намалели с 0,2%.

Секторите „ Търговия и продажби “ и „ ИТ “ резервират водещите си позиции по брой на предложенията надлежно с дялове от 19% и 15,7%.

Още през предходния месец JobTiger отчетe растеж от 72% в бранша „ Хотелиерство и ресторантьорство “. С продължаващото настоящо нарастване делът на обявите на бранша се усилва на 15,6% и от предходно пето място той към този момент заема трето по дял от общия брой разгласи и съвсем изравнява този на бранша „ ИТ “.

След тях по дял се подреждат надлежно секторите: „ Производство “ (15%), „ Административни и обслужващи действия “ (10%), „ Логистика и превоз “ (8%), „ Счетоводство, одит, финанси “ (5%), „ Строителство “ (4,9%), „ Здравеопазване и фармация “ (3,9%), „ Маркетинг и реклама “ (3,5%) и „ Изкуство “ (1%).

При предложенията за работа от у дома и/или отдалечена работа се следи лек спад от 3% или близо 200 оферти по-малко, по отношение на януари. Общият дял на тези разгласи е 13,2% от всички разгласи за работа или близо 6250 оферти. Спрямо секторите, които дават опция за подобен вид работа, тези оферти са разпределени в следното съответствие „ ИТ “ (63%), следвани от „ Административни и обслужващи действия “ (16%) и секторите на аутсорсинг (BPO) промишлеността (16%) и „ Търговия и продажби “ (5%).

Предложенията, притежаващи условие за разполагаем зелен документ (удостоверяващ приключен цикъл на имунизация против COVID-19 или неговото преболедуване) също са намалели през февруари. Техният брой е близо 150 и се равнява на едвам 0.3% от всички разгласи, демонстрират наблюденията на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger.

Броят на обявите за гр. София е намалял с 2%, а при останалите водещи регионални градове следим нарастване. Те са се нараснали както следва: Пловдив (5%), Варна (22%), Бургас (18%), Русе (4%) и Стара Загора (5%).

Основен фактор за осезаемото нарастване на обявите във Варна и Бургас е още веднъж засиленото търсене на фрагменти в бранша „ Хотелиерство и ресторантьорство “.

Като дялово систематизиране предложенията във водещите регионални градове заемат 79% от всички разгласи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР